Цената на биткойна премина 64 хил. долара

Цената на биткойна достигна нов рекорд, пробивайки прага от 64 хил. долара за първи път на фона на оптимистичното настроение около предстоящото първично публично предлагане (IPO) на американската платформа Coinbase Global Inc., съобщава Bloomberg.

Монетата поскъпна до 64 748,27 долара в очакване на IPO-то на Coinbase

Какво е Биткойн? - Как биткойн работи

Монетата поскъпна до 64 748,27 долара по време на азиатската търговия, което предстявлява ръст от 6,47% за последните 24 часа, показват данни на CoinDesk към 9:15 ч. В същото време акциите с голяма експозиция към криптовалутите, като тези на Riot Blockchain Inc. и Marathon Digital Holdings Inc., също увеличиха стойността си по време на сесията в САЩ, информира investor.bg.

Бичите настроения завладяха инвеститорите, след като все повече компании се обръщат към биткойна, въпреки че скептиците продължават да се съмняват в устойчивостта на бума.

Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk 

Една от основните причини за поредния рекорд на криптовалутата е предстоящото в сряда листване на Coinbase на Nasdaq, като прогнозата е за оценка на компанията от около 100 млрд. долара. IPO-то също така се приема и като ориентир за интереса към подобни компании и в бъдеще.

Дебютът на Coinbase ще отбележи официалната среща между традиционните финанси и алтернативния криптосектор, коментира Ипек Озкардеская, старши анализатор на Swissquote. „Успешното присъединяване към Nasdaq би трябвало да послужи като приемане на криптовалутите от традиционните инвеститори“, допълни още той.

Goldman Sachs и Morgan Stanley вече обявиха, че планират да предоставят достъп на своите клиенти до криптоинвестиции. Tesla пък разкри покупка на биткойни за 1,5 млрд. долара, като компанията предлага възможност колите ѝ да се купуват с монетите.

Това обаче все още не е достатъчно, за да убеди скептиците, според които цените на криптовалутите са изкуствено раздути заради стимулите, които донесоха нови рекорди и на акциите.

Изабел Шнабел, членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, нарече биткойна „спекулативен актив без никаква призната фундаментална стойност“ в интервю за Der Spiegel по-рано този месец.

Въпреки това мнозина анализатори очакват ралито да продължи.

„Най-ниската 30-дневна волатилност от октомври ни казва, че биткойнът е готов да напусне клетката и да продължи на бичия пазар до следващата стъпка на поскъпване от 10 хил. долара“, посочва Майк Макглон, стратег на Bloomberg Intelligence.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *