Цената на биткойн поскъпна до над 1 900 долара

Криптовалутата биткойн поскъпна над рекордните 1 900 долара в петък, насърчена от глобалната политическа несигурност и от ключови развития в света на виртуалните валути, съобщи CNBC.

Към 16:50 часа българско време биткойн поскъпва с 3% до 1 944,06 долара, според специализирания сайт CoinDesk.

За седмицата дигиталната валута е поскъпнала с близо 7%.

Пазарната капитализация на биткойн вече възлиза на 31,89 млрд. долара, което е с 4 млрд. над нивото в понеделник.

Поскъпването се дължи на редица фактори, включително повишена търговия в Япония и дебати за технологията, на която е основана криптовалутата.

Оборотите в японски йени и южнокорейски вонове нараснаха и заедно генерират около 48,6% от търговския обем, твърди специализираният уебсайт CryptoCompare. Това се дължи на прокараното законодателство, което позволява на търговци на дребно в Япония да приемат биткойн като легална валута.

От тогава Япония е ключов двигател на търговията с биткойн.

В миналото биткойн играеше роля на актив убежище, когато инвеститорите се притесняват за политическата нестабилност и представянето на други класове активи, посочва CNBC.

В сряда например имаше разпродажби на американските фондови пазари. Инвеститорите се опасяват, че президентът Доналд Търмп може и да не успее да спази обещанието си за данъчна реформа, дерегулации и инфраструктурни разходи.

Сътресения има и в Бразилия, където се появиха твърдения, че президентът Мишел Темер е разпореждал даване на подкупи, за да се заглуши свидетел в рамките на корупционния скандал в страната.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *