Цената на земеделската земя расте и ще продължи с 10-15%

Земеделската земя продължава да поскъпва. По данни на НСИ средната цена на декар през миналата година е била 684 лв., което е увеличение с близо 15% спрямо предходната. Представители на сектора също говорят за увеличение от 10-15%, резултат от нарастващите субсидии, сравнителното високото търсене и ограниченото предлагане. Но според най-активните купувачи статистиката не показва истинската цена, на която се сключват сделки. Тя на повечето места е с 30-50% по-висока от отчетеното от НСИ.

Причината е, че статистиката се води на декларирана стойност, която често е данъчната оценка. Все пак и статистиката, и пазарът отчитат една и съща тенденция – това е пета поредна година, в която цената на земята расте, а понижението й през 2009 г. беше по-скоро следствие от икономическата криза. Увеличение има и при средната стойност на рентата. Тя е била 41 лв. за декар, което е близо 8% нарастване спрямо 2013 г.

Покупките са се извършвали на най-високи ценови нива в Североизточния район. Там според НСИ цената на декар е достигнала до 957 лв. По информация на представители на сектора обаче в Силистра реалната цена е била между 1100 до 1300 лв/дка, а в Добруджа над 1500 лв/дка, като малко сделки има и под нея. Най-голямото публично дружество за земеделска земя „Адванс терафонд“ АДСИЦ е реализирало продажби при средна за страната цена от 1149 лв/дка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *