Цената на златото с двумесечен връх

Цената на златото се повиши до най-високата си стойности от повече от два месеца, след като засиленото търговско напрежение между САЩ и Китай и САЩ и Мексико, подхраниха опасенията за рецесия и накараха инвеститорите да търсят сигурност в жълтия метал.

Резултат с изображение за злато

Спот цената на златото се повиши с 0.5% до 1 312.37 долара за тройунция, след като достигна най-високата си стойност от 27 март насам – при ниво от 1 312.60 долара за унция.

Фючърсите на златото в САЩ нараснаха с 0.5% до 1 337.50 долара за тройунция.

„Виждаме много традиционни убежища на сигурност отново да блестят“, коментира Стивън Иннес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Пазарите на акциите изглеждаха доста самодоволни, но спадът ги застигна и тях през последните дни, след като стана ясно, че Тръмп удвоява усилията си по направление на търговската война, налагайки мита и на Мексико.

Фючърсите на американските индекси, азиатските пазари на акции и цените на петрола се понижиха до многомесечни дъна в понеделник на фона на нарастващите тревоги сред инвеститорите.

Напрежението между Съединените щати и Китай ескалира през уикенда, когато двете страни отново имаха сблъсъци във връзка с технологиите и сигурността.

„Инвеститорите бяха слабо позиционирани към злато и затова виждаме агресивно повишение в цената на метала. Налице са сериозни залози за по-агресивно намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, което е още една причина, съдействаща за ръста на благородния метал“, допълни още Иннес, информира infostock.bg.

Пореден признак, че китайско-американските търкания поставят голям натиск върху световната икономика бе фактът, че износът на Южна Корея се понижи с 9.4% през май, което бе далеч над средните очаквания за понижение от 5.6%.

Мрачните перспективи накараха трейдърите да увеличат залозите, че Фед ще намали скоро нивата на краткосрочните лихви в САЩ.

„Златото най-накрая се държа, като сигурно убежище миналата седмица, след като ескалирането на търговската война доведе до опасения за глобалния растеж“, се казва в съобщение на Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Цените на златото надминаха ключовото ниво от 1 300 долара за първи път от април в петък, след като се задържаха в сравнително тесен диапазон от 20 долара в продължение на седмици.

Хедж фондове и парични мениджъри увеличиха нетните си дълги позиции в златото на COMEX през седмицата до 28 май, показват данните.

Отбелязвайки подобрен интерес на инвеститорите към златото, запасите на SPDR Gold Trust, най-големият златен индексен фонд в света се повишиха с 0.32% до 743.21 тона в петък.

Повишение отбелязаха и цените на останалите благородни метали, като среброто добави 0.6% до 14.65 долара, докато платината поскъпна с 1% до 799.73 долара за унция.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *