Цената на златото ще търси нова седмица на растеж след 11-седмичния връх в петък

Фючърсните контракти върху златото достигнаха 11-седмичен връх в петък, след като разочароващите данни за продажбите на нови жилища в САЩ охладиха спекулациите, че Федералният резерв ще започне поетапно ограничаване на покупките си на облигации още през септември.

Движенията в цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очаквания за това дали централната банка на САЩ ще прекрати програмата си за количествени улеснения по-рано от очакваното.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поскъпнаха с 1,95% в петък, за да приключат седмицата на ниво от 1 397,40 долара за тройунция.

ОПо-рано през сесията стойността на актива удари 1 399,80 долара за тройунция – най-високото ниво от 7-ми юни. В предходната сесия в четвъртък пък цената нарасна минимално с 0,05% до 1 370,80 долара за тройунция.

Златото добави 1,5% на седмична база, постигайки третата си поредна седмица на растеж. Скъпоценният метал възстанови почти 16% от стойността си, след като удари 34-месечно дъно от 1 180,15 долара за тройунция на 28-ми юни.

Цената на метала се покачи в петък, след като американското Министерство на търговията обяви, че продажбите на нови жилища са намалели с 13,4% през юли, постигайки най-големият си спад от повече от 3 години. За сравнение анкетираните по-рано анализатори очакваха значително по-малък спад на индикатора от 2 на сто.

Инвеститорите в злато следят отблизо икономическите данни от САЩ, които могат да дадат насока в каква посока ще се развие мащабната програма за количествени улеснения на Федералния резерв. Всяко подобрение в първата по сила икономика в света може да засили опасенията, че централната банка ще започне изтъняване на стимулите си по-рано от очакваното.

Прекратяването на количествените улеснения от своя страна ще нанесе тежък удар върху стойността на златото. Търсенето на жълтия метал процъфтява в последните години, като пазарните участници го използват като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите парични политики на централните банки.

По-рано през седмицата протоколът на юлското заседание на щатската централна банка показа, че ръководителите на Фед са съгласни с тезата на председателя Бен Бернанке, че евентуално подобряване на икономиката ще позволи ограничаване на покупките на държавни ценни книжа (ДЦК) и ипотечни облигации. Въпреки това централните банкери не дадоха ясен сигнал кога точно ще бъде най-подходящият момент за осъществяване на плановете им.

При търговията с други благородни метали сребърните контракти с доставка през септември поскъпнаха с 3% в петък, за да приключат седмицата при 23,73 долара на тройунция – най-силният резултат от 9-ти май.

Стойността на среброто напредна с 2,1% на седмична база, записвайки петата си поредна седмица на растеж. Цената на метала се покачи с 24%, след като удри 3-годишно дъно от 18,19 долара за тройунция на 28-ти юни.

Междувременно медта с доставка през септември нарасна с 0,55% в петък, за да затворите седмицата при 3,348 долара за паунд. Въпреки печалбата от петък червеният метал изгуби 0,4% на седмична база.

Търгуваните в Ню Йорк петролните контракти поскъпнаха с повече от процент в петък след публикуването на данните за продажбите на нови жилища в САЩ. Стойността на актива с доставка през октомври нарасна с 1,3%, за да затвори седмицата при 106,37 долара за барел.

Въпреки ръста от петък фючърсите върху „черното злато“ поевтиняха с 0,85 на сто на седмична база.

Конкурентният сорт брент с доставка през октомври, търгуван на Лондонската борса, също поскъпна в петък – с 1,05%, затваряйки петъчната търговия на ниво от 111,07 долара за барел. По-рано през сесията цената на брента удари 111,21 долара за барел – най-високото ниво от 2-ри април.

Стойността на търгуваната в Лондон суровина добави 0,35% спрямо седмица по-рано. Спредът между брента и суровия петрол пък достигна 4,70 долара за барел в края на търговията в петък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *