Цената на петрола се срива, Иран за ден продаде 700 000 барела

Цената на петрола продължава да се понижава и вече загуби от стойността си 18% на месечна база, съобщи Bloomberg. Днес на търговете сорт Brent се продаваше дори под 70 долара за барел – 69.73 долара и това е най-ниско равнище от шест месеца насам.

Сортът WTI поевтинява десети ден подред, нещо, което не се е случвало на пазарите от 2014 година. Неговата цена вече е под 60 долара за барел.

Причината за поевтиняването на петрола е в увеличените добиви от САЩ, Саудитска Арабия и Русия. САЩ вече излязоха на първо място и добиват по 11.6 милиона барела на денонощие, като прогнозите са през 2019 те да преминат и границата от 12 милиона барела.

Русия постави рекорд на добиване на петрол от съветско време, произвеждайки по 11.4 милиона барела на денонощие. Саудитска Арабия също не изостава и от 9.8 милиона барела преди два месеца, вече произвежда 10.7 милиона барела. Според оценка на американското Министерство на енергетиката, в момента предлагането на петрол превишава търсенето с около 170 000 барела дневно, а до края на годината този излишък се очаква да достигне 690 000 барела.

За да намалее производството на шистов петрол в САЩ, които са лидер в света, цената трябва да слезе до 40-50 долара за барел, смятат експерти.

Вчера пък Иран само за един ден е успял да продаде 700 000 барела на трима клиенти през Иранската енергийна борса, съобщи Агенция САНА. Цената е била повече от конкурентна- 64.93 долара за барел при средна цена на световните пазари от петък 69 долара за барел. Тримата клиенти са купили съответно двама 245 000 барела и третия-210 000 барела. Не се съобщава кои са клиентите, купили евтиния ирански петрол.

Предполага се, че те са компании от временно изключените от американските санкции държави – Китай, Индия, Япония, Турция и Гърция. САЩ наложиха санкции на закупуването на ирански петрол на 5 ноември, но освободиха тези няколко държави от тях със забележката , че това е временна стъпка. Но още преди това Турция реагира срещу американската търговска политика.  Санкциите на САЩ водят към глобална икономическа война, смята Бинали Йълдъръм, председател на турския парламент. „Виждаме, че някои решения за санкции, предприети от САЩ, се превръщат сега в глобална икономическа война“, написа Йълдъръм в туит, цитиран от Анадолската агенция.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *