Цената на петрола скочи в очакване на срещата ОПЕК+

Цената на петрола по време на борсовите сесии в четвъртък слабо се понижават след съществения им скок вчера, предизвикан от нарасналото напрежение в отношенията между САЩ и Иран и от очакванията на нови сигнали от срещата на ОПЕК+.Стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта леко спада с 12 цента – до $56,17 за барел. През вчерашната сесия цената се покачи с $1,15 (2,09%) – до $56,29 за барел. Контрактите за американския еталон WTI с доставка ноември н електронните търгове на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с 3 цента – до $50,66 за барел. Преди това стойността им бе нараснала с $0,79 (1,58%) – до $50,69 за барел.
Участниците на пазара очакват сигнали от страните производители на петрол за възможността от понататъшно ограничаване на добива. В петък във Виена ще се проведе среща на участниците в ОПЕК“+, на което ще се обсъдят резултатите от действието на споразумението.
Последните дни някои представители на картела, включително Ирак, дадоха да се разбере, че са открити за продължаване на срока на действие на пакта, който в сила до края на март 2018 година.
Но експертите по темата не очакват каквото и да било решение по въпроса преди официалната среща на ОПЕК през ноември.
В същото време енергийното министерство на САЩ публикува в сряда данните за състоянието на запасите от суровината през миналата седмица. Те са нараснали с 4,59 млн. барела, но анализаторите очакваха ръст от близо 10 милиона барела.
Запасите от бензин са спаднали с 2,13 млн. барела, а резервите от други дестилати са се намалили с 5,69 млн. барела. В случая данните надхвърлят прогнозите на анализаторите.

Заради урагана Харви, производството на петрол в САЩ бе спаднало с почти 8%, от 9,5 милиона барела в денонощие до 8,8 милиона барела, сочат данните на Агенцията за енергийна информация (EIA). За спадналото производство допринесе и намаленото корабоплаване на танкери, заради бедствието в Мексиканския залив. „Доставките на петрол от кладенците във и около Мексиканския залив спаднаха до нивата от 90-те години на миналия век“, припомнят анализатори от новозеландската банка ANZ. Според тях, за пълното възстановяване на капацитета на американските рафинерии ще са нужни няколко седмици, затова е трудно да се прогнозират някакви пазарни тенденции.

И когато американската петролна индустрия започна да се съвзема след урагана Харви, друг много по-силен ураган Ирма удари Карибските острови. „Всякакви допълнителни смущения в производството на петрол и природен газ биха могли допълнително да повлияят на ценовото рали на суровината и най-вероятно да поддържат котировките нагоре, докато заплахите от тропическите бури се разсее“, обобщават пред „Ройтерс“ анализатори на Forex.com.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *