Цената на петрола спада поради опасения за икономиката в Азия

Цените на петрола се понижават днес на фона на слади икономически данни за азиатски страни.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 12 цента – до 78,21 долара за барел, а тези за американския еталон WTI – с 2 цента – до 74,07 д. за барела, съобщава Reuters..
Икономиката на Япония навлезе в рецесия, растежът на БВП на Индия през третото тримесечие се забавя до 5%. Южнокорейските експерти предупреждават Централната банка за недооценяване на риска от дефлация.

В икономиката на САЩ нещата се развиват отлично, но повечето останали страни изпитват трудности. На световния петролен пазар се очертава значителен излишък, А ОПЕК трудно ще се справи със ситуацията, се отбелязва в седмичния анализ на PIRA Energy Group.

В навечерието на заседанието на ОПЕК, което ще се проведе утре, анализаторите дават различни прогнози за неговите решения – от съкращаване на дови с 1 млн. барела на денонощие, до запазване нивото на производство.

Ако организацията не се споразумее за значително намаляване на добива, цената на петрола може да спадне до 60 долара за барел, предполагат участниците на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *