Цената на петрола спадна с 6% за седмица

Цената на американските петролни фючърси спадна до най-ниското си ниво от почти четири месеца в петък, след като данните показаха, че броят на платформите за добив на суровината в САЩ се е повишил през миналата седмица – новина, която подчертава загрижеността за силното вътрешно производство.

Суровият петрол с доставка през септември удари дъно от 47,72 долара за барел – невиждано от 1 април насам ниво. Последствие активът затвори сесията при 48,14 долара за барел, което е спад от 0,64% на дневна база.

За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси изтриха 5,99%, отчитайки шеста поредна седмична загуба.

Петролът поевтиня до най-ниското си ниво от април, след като изследователската организация Baker Hughes заяви късно в петък, че броят на платформите за добив на суровината в САЩ се е увеличил с 21 през миналата седмица до 659 – най-високото ниво от май.

В Лондон Брентът с доставка през септември спадна с 1,18%, за да затвори при ниво от 54,62 долара за барел, след като удари сесийно дъно от 54,30 долара – най-ниското ниво от 2 април.

За седмицата Брентът изтри 4,34%, отчитайки четвърти пореден седмичен спад поради опасенията за възобновяване на износа на ирански петрол, който може да разшири глобалното пренасищане.

Иран и шестте световни сили постигнаха дългоочакваната ядрена сделка по-рано през месеца, която се очаква да сложи край на санкциите спрямо Техеран в замяна на премахване на спорната ядрена програма на страната.Това означава, че Иран ще бъде в състояние да изнася петрол отново и ще разшири глобалното свръхпредлагане.

Към края на мината седмица спредът между Брента и WTI достигна 6,48 долара за барел в сравнение с 5,89 долара за барел в предходната седмица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *