Цената на петрола: тенденции, динамика и прогнози

През 2003 г. първата цифра в средната годишна цена на петрола съвпада с последната цифра от годината. Тогава петролът струваше 31,5 долара за барел, през следващите години – 41,5 долара, 56,7 долара, 66,2 долара.

През тази година средната цена на барел WTI може да достигне 72,5 долара, прогнозират от „Сосиете Женерал“ и „Дойче Банк“. Тази традиция, вероятно, няма да бъде нарушена и през 2008 г., коментира „Ведомости“.

В доклад на „Морган Стенли“, който бе представен вчера, се прогнозира, че средната годишна цена на WTI през 2008-2011 г. ще бъде 84,8 долара за барел. Цената през 2008 г. – 80 долара, а през 2012 г. – 90 долара. Този сценарий предвижда растеж на световния БВП средно с 4,5% годишно.

Анализаторите на „Морган Стенли“ смятат, че ОПЕК ще се стреми да намери „оптималната цена за производители и потребители“ и да я удържа, увеличавайки производството.

ОПЕК се опитва да удържи цената на петрола в диапазона 80-85 долара, защото по-ниските цени ще доведат до спад на инвестициите в разработването на нови находища, а цените над 100 долара за барел ще намалят търсенето на петрол.

Морган Стенли има два алтернативни сценария за промяна на цените – добър и лош. Петролът ще струва по-скъпо, ако кризата с ликвидността не се отрази на световната икономика, която ще расте средно с цели 6% годишно, в САЩ се наблюдава значително търсене на петрол, а в страните, които не членуват в ОПЕК, продължи спада в добива с предишните темпове.

В този случай средната цена на WTI ще достигне през 2008-2012 г. 114,8 долара за барел, през 2012 – 120 долара, а средната цена за 2008 г. – 110 долара. Лошият сценарий предвижда забавяне на растежа на световната икономика до 3% и реализация в планираните срокове на проектите за добив.

Тогава средната цена за петте години ще бъде 69,8 долара. Експертите на „Морган Стенли“ не са сами – средна цена от 80 долара за барел очакват от „Сосиете Женерал“ и „Дойче Банк“. „Джефри Къри“ от „Голдман Сакс“ е убеден, че спад на цените под 80-85 долара е малко вероятен.

По-скоро петролът ще поевтинее до 80 долара в близките три месеца и ще се върне на нива от 92 долара за барел в края на 2008 г., смята Къри. Краткосрочната прогноза на „Мерил Линч“ е малко по-ниска – през първото тримесечие на 2008 г. от банката очакват 78 долара за барел, през второто – 74 долара.

През последните седмици рязко се увеличиха цените на морските превози на течни товари, което може да свидетелства за значителния растеж на експорта на петрол от страните от ОПЕК за Източна Азия. Това означава, че предлагането на петрол расте и цените могат да се понижат, смятат от Мерил Линч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *