Цената на петрола Brent падна под 91 долара за барел

Цената на петрола Brent се понижи под 91 долара за барел заради прогнозите за слаб ръст на световната икономика и повишение на запасите от суровината в САЩ.

Сутринта фючърсите за Brent поевтиняха с 1,07 долара до 91,04 д. за барел, по-рано падайки до 90,76 долара, а тези за американския еталон WTI – с 99 цента до 87,86 д. за барел. Цената на сорта Brent стабилно се понижава от средата на юни, когато отбеляза деветмесечен максимум от 115,71 д. за барел, отбелязва Reuters.

Международният валутен фонд вчера за трети път тази година намали прогнозите си за ръста на световната икономика, отчитайки слабите показатели на големите страни от еврозоната, Япония, Бразилия.

От друга срана пазарите отбелязват повишено предлагане на фона на слабото търсене.
Запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са нараснали с 5,1 млн. барела, по данни на Американския институт по петрола, при прогноза за ръст от 1,5 млн. барела. Официалните данни на Управлението за енергийна информация (EIA) ще бъдат публикувани по-късно днес.

EIA понижи прогнозите си за ръста на световното потребление на петрол и добива на суровината в ОПЕК за следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *