Цената на природния газ и финансовите последици след отказа от АЕЦ „Белене“

Първата среща на българската делегация е днес по обед в централата на „Газпром”, където се очаква да бъде обсъден новият договор за доставка на синьо гориво и възможностите за намаляване на цената за българския пазар.
Следобед министър Добрев ще бъде приет в сградата на руското правителство от вицепремиера Игор Сечин, който отговаря за енергийния сектор. На срещата ще присъства и руският министър на енергетиката Сергей Шматко, който в навечерието на преговорите заяви, че Москва ще настоява България да изпълни всички свои задължения по договора за АЕЦ „Белене”. По думите му, руската страна ще формулира своите предложения по този въпрос, като изхожда от стриктното спазване на всички норми и правила, залегнали в подписаните договори. В тази връзка Сергей Шматко припомни, че в Русия е поръчано и се изработва оборудването за централата в Белене. Според министър Добрев, една от целите на българската делегация е да убеди руската компания „Атомстройекспорт” да не предприема съдебни действия, след като София се отказа от плановете да строи втората атомна централа в Белене.
По повод насрочените за днес преговори в Москва руският вестник „Комерсант“ пише: Русия „готви сметка“ на България за над милиард евро заради отказа й от АЕЦ „Белене“.
За неустойки в споменатия размер се говори още от 2010 година, припомня московското издание. Днес в „Росатом“ не коментират официално въпроса за компенсациите, но, според източник, близък на руско-българските преговори, разходите за площадката и оборудването на АЕЦ „Белене“ възлизат на минимум 1 милиард евро. Българското предложение за поставяне на готовия енергоблок в „Козлодуй“ се преценява като по-малко изгоден от руската страна. Според източника на „Комерсант,“ отделен блок ще излезе по-скъп дори от отказаната двублокова централа. Инфлацията може да повиши стойността му с 30-40 процента, докато се бави издаването на лицензи.
Същият източник твърди, че решението на българските власти относно „Белене“ е било взето под влияние на Съединените щати. Документи, потвърждаващи натиска от страна на американското посолство в София и Westinghouse, са публикувани в „Уикилийкс“, посочва „Комерсант“. Руски експерт, цитиран от изданието, припомня, че българската страна е променяла нееднократно позицията си, и не изключва въпросът за „Белене“ да бъде повдигнат отново след година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *