Цената на природния газ пак скочи рязко

Цената на синьото гориво пак тръгна нагоре за средващите три месеца. Новината от регулатора е: увеличиха с 2,75 на сто цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 г. Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е приела решение заради подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цени за първото тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, предадоха от енергийния регулатор.
В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за първото тримесечие на 2018 г. е в размер на 352,65 лв. на 1000 куб. м. или 33,39 лв./MWh /без акциз и ДДС/. Тя е с 2,75 на сто по-висока от досегашната цена за четвъртото тримесечие на 2017 г. и е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел, добавиха от регулатора.
В утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 352,65 лв. на 1000 куб. м. са включени компонента за услугата „обществена доставка“ в размер на 4,76 лв./1000 nm3, както и компонента „задължение към обществото“ от 1,35 лв./1000 nm3, която покрива разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен, съгласно Плана за действие при извънредни ситуации, поясниха от Комисията. В тази цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители, по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД.
Увеличението на цената на природния газ с 2,75 на сто няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Няма да има промяна и в цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар, информираха още от КЕВР.

Наскоро и европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер призова за единна цена на руския газ за всички държави членки на ЕС, предава „Ройтерс”.
„Искаме единна цена на газа на единния европейски пазар”, каза Йотингер и предложи създаването на енергиен съюз на 28-те, които съвместно да купуват руското синьо гориво.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *