Цената на природния газ скача с 2 на сто

Цената и то крайната на природния газ ще бъде увеличена, но това няма да бъде шокиращо, а минимална за тези условия. Това каза пред журналисти в МС министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По първоначални данни повишението ще бъде под 2 на сто.
Министър Петкова добави, че днес предстои да бъде проведена среща между „Булгаргаз“, „Булгартансгаз“, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на която ще бъдат изяснени всички детайли за цената на природния газ.
Енергийният министър обясни, че повишението на цената ще стане факт заради изпълнение на регламент на Европейската комисия, който е в сила от 2011 г. и по силата му всеки един от операторите трябва да промени своята тарифна политика и тя трябва да бъде разходно ориентирана и да бъде въведен входно-изходен модел по отношението на цената за пренос и достъп на природен газ.
Теменужка Петкова припомни, че още през 2011 г. са били разработени две методики за формиране на цените за пренос и достъп, съобразени изцяло с изискванията на ЕС и преминали две обществени обсъждания.
Цената за пренос и достъп, към която „Булгартрансгаз“ работи към настоящия момент, е от 2005 г., определена от бившата комисия ДКЕВР.
„Моделът, който изисква регламентът на ЕК, ще гарантира приходи от оператора и необходимо присъщите разходи, за да може да осъществява своята дейност“, допълни министър Петкова.
Енергийният министър каза още, че през следващата седмица ще бъде направена среща и с бизнеса, за да може да бъде изяснена концепцията за методологията и формиране на цената на природен газ. Разговори по темата ще има с представители на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Следващата седмица пък, за да се изчистят неяснотите, предстои нова среща с представители на фирмите-производителки, които са най-големи конскуматори на синьото гориво, които преди няколко дни вече обявиха готовност за стачка.

Новите цени трябва да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата ще има и нова цена на природния газ, която ще важи за последното тримесечие на годината.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *