Цената на раждане в болница тръгва от 900 лева и стига до 2400 лева

Въпреки че от 1 януари тази година болниците са длъжни да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, масово информацията липсва. От оповестените тарифи се вижда, че раждането например стартира от 900 лв. и стига 2400 лв.Цената на раждане в болница тръгва от 900 лева и стига до 2400 лева.

Резултат с изображение за родилни отделения в софия

„Лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията се публикува и на интернет страницата на лечебните заведения или се оповестява по друг обичаен начин, както и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването“, пише в закона. Тъй като това не е станало, от Министерството на здравеопазването (МЗ) дават на болниците нов срок – до 14 юни, за да посочат къде са оповестили ценоразписа си, както и да пратят данните на ведомството. Тъй като данни липсват, информация за цени няма и на сайта на МЗ, информира в.Сега.

Голяма част от частните болници и някои от държавните не са качили всички цени на предоставяните извън платеното от здравната каса на сайтовете си. Често лечебните заведения ограничават оповестяването на информацията до цената на избора на екип и избора на лекар, които имат нормативен таван – не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар. Качени са и цени на медицинските услуги на свободни тарифи, т.е. за неосигурени пациенти или такива, решили сами да покрият цената на лечението си. Липсват обаче ценоразписите за десетките такси, които пациентите често дори не избират, но се налага да плащат – ВИП стаи, персонални медицински сестри, различни видове консумативи, консултации и административни услуги. Така като се съберат всички такси и услуги, които пациентите дори не са поискали, накрая има случаи, в които се налага да се плащат по 1500 лв. и повече. Най-ясни са цените на АГ лечението и най-вече на раждането – дори да няма посочени за друго цени, родилките поне са наясно в детайли колко ще им струва появата на детето им.

„Токуда“ е сред малкото болници, обявили цени на стаи – ВИП стаята е 85 лв. на денонощие, а „Лукс“ стая -125 лв. Цените на избор на екип, лекар и за придружител обаче се търсят на място в болницата, а други услуги не се споменават. Пациенти обаче твърдят, че са плащали такса „битово обслужване повече от 3 дни“ -120 лв., „медицинска адаптация“ – 300 лв., самостоятелен сестрински пост -150 лв. Обявени са и цени в АГ отделението – на раждане -1600 лв., пакети за проследяване на бременността – от 637 до 1242 лв., неонатален пакет – 700 лв., единична стая – 200 лв. Останалите отделения обаче не посочват цени.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *