Цените на горивата с рекорден скок преди Великден

Цените на бензина тръгват нагоре дни преди голямото пътуване за Великден. Търговци очакват още едно поскъпване до края на седмицата, съобщи bTV.

За седмица бензин А-95 поскъпва с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от най-масовото гориво обаче плащаме средно с 26 стотинки повече. По данни на „Фуело“ днес средната цена на бензин А-95 е 2,20 лева. Най-ниската цена е 1,99 лв. на едининични бензиностанции в Поморие и Ботевград например, а най-високата – 2,41 лв., в района на Калотина.

При дизела цените се държат по-стабилно. Там за изминалата седмица литърът дори поевтинява, макар и само с 1 стотинка. От началото на годината обаче цената е с 16 стотинки нагоре.

Според търговците на горива доставните цени, особено за бензина, налагат поне още едно поскъпване до края на седмицата с 3 – 4 стотинки. „Последните 2 месеца цената на дизела, на която пазаруваме всички ние, на тон се е увеличила със 60 долара, а на бензина – много повече 180 долара на ток, което в стотинково изражение на колонките е 10 – 12 стотинки на дизела и 20 – 24 на бензина. Предполагам до края на седмицата трябва да се компенсират тези 4 стотинки“, каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

Дали са възможни ценовите рекорди от есента на 2018 г. все още не е ясно. Тогава литър А-95 струваше почти 2,40 лв. След това цените тръгнаха надолу, като най-ниски бяха в края на януари тази година. От газовата и петролната асоциация са категорични, че поскъпването у нас е заради цените на международните пазари. Отбелязват и поевтиняването на дизела.

Той беше категоричен, че поскъпването не е свързано с предстоящите празници и, че летни поскъпвания не съществуват в последните две години. През последните седмици на международните пазари се забелязва затягане найвече заради намека от страна на американската администрация, че ще налага санкции на компании, които оперират в Иран, а и заради свиване на шистовия добив зад океана. Световните тенденции са за поскъпване на световния петрол. Потребителите се надяват засилката, която е направил бензинът, да не стигне пика от 2,40 лв., както беше миналата есен.

Повече от половината българи имат кола. Шофьорите следят и усещат поскъпването на горивата. Така, ако днес пътуваме от София до Монтана и колата ни харчи 9 на 100, горивото ще ни излезе със 72 стотинки по-скъпо отколкото, ако бяхме пътували миналата седмица, изчисли Нова телевизия.

В края на миналата година на много места в страната имаше протести заради цените на горивата. В началото на 2019 г. пък цените паднаха значително – до 1,95 лв. на литър за А95. Според експерти съвпадението е случайно. „По стечение на обстоятелствата интензивните протести срещу високите цени на горивата съвпаднаха с обръщането на тренда на цените на петрола към понижение“коментира Христо Казанджиев от „Български енергиен и минен форум“.

А разликата в цените на горивото в градовете в страната от големите вериги бензиностанции обясняват в различната конкуренция на пазара и различните възможности на доставка. С категорична прогноза за движението на цените в близко бъдеще експертите не се наемат.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *