Цените на доматите са скочили за година с повече от 60 процента

Такова неблагоприятгно време като тазгодишното не е имало за зеленчуковите градини в България. Това е причината и за високите цени днес по пазарите и в търговската мрежа. Заради лошата реколта тази година доматите са с рекордно високи цени от 1 до 5 лв. за килограм по пазарите. Основната причина тази година да има по-високи цени на доматите, които са поскъпнали с 60% спрямо миналата година, е по-малкото предлагане, по-лошата реколта и заболяване, което намалило количествата, обяснява Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
По думите му доматите високо качество са с около 60 ст. по-скъпи спрямо миналата година, а при ниското качество разликата е по-малка. „Това са нормални пазарни цикли, миналата година имаше рекордно ниски цени, което не беше добре за производителите“, заявява  той.
Иванов допълва, че средно цените на едро към момента са 1,40 лв. за оранжериен домат, а за градинския високо качество – около 1,70 – 1,80 лв. Има цена и от 2,40 – 2,60 лв. за кг на едро, зависи от качеството, уточни той. „Не се наблюдават резки колебания, пазарът е високо конкурентен, цената се формира според търсенето и предлагането, каза Владимир Иванов. Тази година добивът е слаб, защото жегите и картофената мана увреждат реколтата, твърдят и продавачите по пазарите из страната.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *