Цените на жилищата в Германия са нараснали с 50% за десет години

Германската икономика вероятно продължава да расте, макар и по-бавно, а имотният пазар в страната се справя добре въпреки засилването на коронавирусната пандемия през последно време, съобщи в свой анализ Бундесбанк, цитирана от Ройтерс.

Германия се нуждае от 400 хил. нови жилища всяка година:: Investor.bg

Германската централна банка отбелязва, че растежът на най-голямата икономика в Европа се забавя, но ръстът през последно време на заразените вероятно ще засегне най-вече хотелиерския сектор, информира investor.bg.

„Силният ръст през последно време на заразените и свързаните с това мерки за сдържане на разпространението на вируса, въведени в някои области, може да нанесат удар основно на сектора на услугите, както и на хотелиерската и кетъринг индустрията“, пише Бундесбанк в месечния си доклад.

„От днешна гледна точка германската икономика може да продължава възстановяването си през настоящото тримесечие макар и с отчетливо по-бавен темп“, допълва централната банка.

Над 42 000 социални жилища по-малко в Германия - Bloomberg
 Тя отбелязва също, че пандемията почти не е засегнала имотния пазар и тази тенденция може да се запази, докато ударът за икономиката от пандемията остава временен.

„Внезапна корекция на цените на имотите не се очаква, ако няма сериозно нарушаване на настоящото възстановяване на икономиката“, счита Бундесбанк.

Радикална промяна в жилищните наеми може да преобърне Германия

В доклада си Бундесбанк публикува и задълбочено изследване на пазара на недвижими имоти в страната, където цените на жилищата са нараснали с 50% от 2010 г. насам

Централната банка смята, че бумът се обяснява до голяма степен с нарасналото търсене съотнесено към предлагането, но въпреки значителното надценяване на имотите в градовете тя не вижда признаци на „дестабилизиращи, чисто спекулативни мотиви“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *