Цените на жилищата в централните райони на Пловдив са скъпи като в София

Цените на жилищата в централните райони на Пловдив започват да догонват тези в София, показват наблюдения на специалисти в сферата на недвижимите имоти. Причината е все по-доброто икономическо състояние на града и повишаването на средните доходи на населението.Цените на жилищата в централните райони на Пловдив са скъпи като в София.

Резултат с изображение за „пловдив център“

„През последните години Пловдив затвърди позицията си на индустриален център, което се отрази и на търсенето на жилища и доведе до повишаване на цените на имотите“, коментира пред Investor.bg Иван Козаров, търговски директор на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.Цените на жилищата в централните райони на Пловдив са скъпи като в София.

Миналата година Пловдив изпреварваше София по ръст на цените на жилищата, като особено силно беше покачването при новото строителство. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на миналата година показаха скок на цените на жилищата в Пловдив с 12,3%, като при новите жилища беше отчетено поскъпване с 21,3%, информира dnes.bg.

Резултат с изображение за „пловдив център“

Според Константин Бояджиев, изпълнителен директор на инвестиционната компания „Галакси Инвестмънт Груп“, ръстът на цените в Пловдив се формира основно от повишаващото се качество на новопостроените сгради. „Клиентите са взискателни и държат на добра инфраструктура, високо ниво на общите части и дворна среда. По-високата себестойност налага и по-висока продажна цена, която пазарът приема. Друг фактор за статистическия ефект на значителен ръст на цените е все по-честото предлагане на обзаведени жилища, които имат по-висока продажна цена. Статистиката не отчита този нюанс на предлагането“, отбелязва той. Неговите очаквания са цените на жилищата в Пловдив да отбележат умерен ръст до 5% през тази година.
Растящите доходи и ниските лихви по ипотечните кредити ще останат основен двигател на жилищния пазар в Пловдив и през тази година. „Благоприятната икономическа конюнктура създава оптимизъм, който предразполага към покупки на нов дом и инвестиции в недвижим имот. В Пловдив се наблюдава нетна миграция към града, което допълнително подкрепя пазара на жилища“, казва Константин Бояджиев.

Резултат с изображение за „пловдив център“

Търсят се големи жилища

През тази година интересът на купувачите ще бъде насочен основно към големи апартаменти до 100 кв. м в сгради ново строителство в централните райони на Пловдив, прогнозира Десислава Милошевич, регионален мениджър на „Адрес Недвижими имоти“ в града. Цените на имотите новото строителство се движат в диапазона между 600 и 650 евро за кв. м, а в централните части достигат около 1000 евро на кв. м. В луксозните комплекси, които се намират в централните райони, цените стигат и до 1200 евро на кв. м, показват данните на „Адрес“. „Нивата през тази година ще бъдат сходни“, прогнозира Милошевич.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *