Цените на жилищата се покачват

Цените на жилищата се покачват рязко, предизвиквайки загриженост за тяхната финансова достъпност, в допълнение към енергийната криза и инфлационния натиск.

Новото строителство и големите жилища са най-търсени в София:: Investor.bg

Това посочва Кевин Търпин, регионален директор отдел „Проучвания“ в Централна и Източна Европа в доклад на Colliers.

Според него икономиките в целия регион се държат сравнително добре. Въпреки това има няколко проблема, които предизвикват голяма загриженост и дебати, много от които ще окажат влияние върху сектора на недвижимите имоти по отношение на предлагането, търсенето и финансовата достъпност, информира pariteni.bg.

Един от тях е свързан с веригата на доставки и труда, които водят до недостиг и повишаване на цените на строителните материали и основните компоненти и стоки в други отрасли.

В крайна сметка потребителят е този, който ще понесе разходите за това, или ще влезем в неясен като времетраене период на затягане на коланите, докато нещата се успокоят, допълва Търпин.

Георги Киров, директор Инвестиционно консултиране, добавя: „В днешно време е трудно да се пренебрегне инфлацията, която засяга много аспекти на сектора на недвижимите имоти.

Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните мерки заради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и готова да премине през по-трудни периоди.

istock
istock

Обемът на инвестициите в недвижими имоти в ЦИЕ ще достигне нивата от 2020 г. въпреки пандемията, сочи още анализът. Според него логистичният и жилищният сектор продължават да отчитат все по-високи нива, задържани единствено от недостига на наличен продукт за продажба.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *