Цените на зърното се сринаха

Зърненият пазар в момента е в абсолютен застой, заради ниските изкупни цени. В момента тон пшеница се търгува за 280 лв. от място, срещу 300 лева преди месец. Царевицата е по 260 лв. за тон, срещу 280 лв. преди месец, а цената на слънчогледа е паднала с 50 лева за тон. Сега тя е 550 лева, преди месец – 600 лева.

Според търговците, причините са две: ниският курс на долара спрямо еврото и голямото предлагане на пазара. Търговия имаше до началото на ноември, очаква се тя да се раздвижи едва през февруари – март.

Заради ниските изкупни цени голяма част от земеделските кооперации в Добричка област са намалили и годишните ренти, които изплащат на собствениците на земи – от 80 – 90 лева, на 60 – 70 лева за декар. Едрите фермери обаче запазват стойността на рентите и изплащат по 80 – 90 лева на декар, информира monitor.bg.

В Добричка област са засети над 1 200 000 декара с пшеница, приблизително толкова, колкото и миналата стопанска година. Състоянието на посевите е добро, предвид падналите обилни валежи, осигуряващи достатъчно количество влага. Заради топлата есен обаче, нивите са пълни с полски мишки.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *