Цените на имотите в София достигат равновесната си точка

Обявените за продажба имоти бързо нарастват, а инвеститорите на пазара се опитват да приберат печалбата си. Основната причина за това е, че цените на жилищата в София вече достигат равновесната си точка и нови големи повишения не се очакват, посочват от агенцията Адрес Недвижими имоти в анализ за първото тримесечие на 2017 г.

По данни на компанията, с 12% е нараснал обемът на излезлите на пазара продавачи от януари до март спрямо същия период на 2016 г. Все повече продавачи се решават да пуснат имот на пазара, за да излязат от инвестиция, реализирана на някакъв предходен етап. „Тези, които искат да сключат сделка днес, знаят, че пазарът, освен активни купувачи, им предлага и добри финансови условия – улеснено кредитиране, ниски лихви по кредити и депозити. Настоящите условия са благоприятни за продажба – състояние, което няма как да бъде константно. В САЩ лихвите вече се покачват, твърде вероятно е скоро това да се усети и у нас“, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. Над 25% от продавачите искат да излязат от направена на предходен етап инвестиция. През 2016 г. делът им беше много по-малък, когато повечето отлагаха продажбата в очакване на по-високи цени.

Интересът на купувачите е насочен предимно към нови сгради в райони с добра инфраструктура и транспортна комуникация. Сред най-желаните столични квартали остават източните и южните, както и някои по-бюджетни локации като Дружба и Люлин. Класацията за най-желани райони се води от Изгрев, Лозенец, Манастирски ливади, Гео Милев. Тристайните апартаменти все по-устойчиво се утвърждават като основния избор на купувачите, информира в. Стандарт. Ако преди година те заемаха втора позиция след двустайните, то днес 40% от клиентите избират жилища с три стаи.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *