Цените на петрола растат при контрол на производството и експорта

Цените на петрола продължиха покачването си във вторник, след като Саудитска Арабия обеща да ограничи износа от следващия месец, a Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) призова своите членове да спазват споразумението за ограничение на производството, за да овладеят свръхпредлаганерто, съобщи Ройтерс.

Ръстовете също бяха подкрепени от данните, че нарастването на броя на платформите в Северна Америка показва признаци на стабилизация. Фючърсите върху сорта Брент с доставка през септември поскъпват с 0,49% до 48,83 долара за барел към 10:13 часа българско време. Тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,54% до 46,59 долара за барел.

По време на срещата на ОПЕК и партньорите й в Санкт Петербург в понеделник обявиха, че очакват пазарът на суровината да се балансира към първото тримесечие на 2018г. В зависимост от постигането на тази цел ще бъде решено дали сделката ще бъде удължена, коментира кувейтският министър на петрола Есам ал Марзук, цитиран от ТАСС.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия – най-големия производител в картела, Халед ал Фалих заяви на пресконференция след заседанието, че страната му ще подкрепи продължаване на споразумението след март 2018 г. Той добави, че Саудитска Арабия планира през август да ограничи износа си на черно злато до 6,6 млн. барела дневно. Добивът в страната в продължение на шест месеца е бил под 10 млн. барела дневно.

Генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркиндо уточни, че щом Нигерия достигне равнище на добива от 1,8 млн. барела дневно, тя няма да надхвърля това количество до края на действието на споразумението.
Междувременно руският енергиен министър Александър Новак коментира пред телевизия Россия 24, че пълното изпълнение на споразумението ще позволи от пазара да бъдат изтеглени допълнително около 200 хил. барела на ден.

Наистина, за всички играчи големият въпрос на пазара на горива е дали страните производителки на петрол ще продължат да спазват  споразумението за съкращаване на добива на петрол. Според експерти при цена на черното злато от около $55-60 за барел ще включат отново шистовите кладенци в играта.  При това положение може да се очаква стабилизиране на цената и баланс в средата и втората половина на  2017 година. $60-65 за барел е максимумът, който могат да достигат цените на черното злато.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *