Цените на петрола с признаци на балансиране

Цените на петрола на международните пазари имат леки признаци на балансирано поведение, но дълго натрупваната пазарна нестабилност и несигурността относно предприеманите ходове от страна на основните играчи продължават да усложняват  дългосрочните пазарни перспективи. Това се посочва в годишен доклад на Организацията на страните износителки на петрол, оповестен във вторник. Пазарът на петрол показва признаци, че се насочва към по-балансирано положение в сравнение с предишния доклад от декември миналата година, отбеляза ОПЕК, но добави, че продължава нестабилността и остават предизвикателства на „няколко фронта“.

Глобалното търсене на суров петрол, добиван от страните – членки на ОПЕК се очаква да нарасне през следващите три години, прогнозира картелът, което предполага, че решението му от 2014 година да остави цените на падат свободно, за да бъде ограничено производството на конкуренти като САЩ, вече е довело до негов по-висок пазарен дял.

Според доклада, търсенето на суров петрол, добиван от ОПЕК, ще достигне през 2019-а година 33,7 млн. барела на ден, което ще представлява повишение с 1 млн. барела спрямо настоящата година, след което да се задържи на това ниво през следващите две години (2020-а и 2021-а). Тази последна средносрочна прогноза се различава съществено от доклада „Световни петролни перспективи“, представен през миналата година, според който се очакваше спад на търсенето на петрол, добиван от ОПЕК, до 30,7 млн. барела на ден към 2020-а година.

Спрямо текущите нива на производство обаче, картелът очаква през 2019-а година търсенето да нарасне с едва 300 хиляди барела, след което да няма съществена промяна до 2021-а година.

По-ниското ценово развитие се очаква да доведе до намаляване на производството извън ОПЕК за периода 2016 – 2017 година, преди да започне отново слабо да нараства до 2021-а година, отбеляза Генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо.

ОПЕК прогнозира производството извън картела да нарасне до 58,6 млн. барела на ден през 2021-а година спрямо 56,9 млн. барела през миналата година. В дългосрочен план добивите извън ОПЕК ще продължават да нарастват стабилно, но се очаква да достигнат пик от 61,4 млн. барела на ден през 2027-а година, преди да се понижат до 58,9 млн. барела към 2040-а година, посочва новият доклад.

Според ОПЕК общото потребление на петрол в световен план ще нарасне от 93 млн. барела на ден през 2015-а година до 99,2 млн. барела през 2021-а година. Тази нова прогноза за края на посочения средносрочен период е с 1 млн. барела по-голяма от предходния годишен доклад през миналия декември.

В дългосрочен план обаче, картелът понижи своите прогнози до 109,4 млн. барела на ден към 2040-а година, което е с около 400 хил.барела по-малко спрямо предишния доклад.

Новите прогнози на ОПЕК се базират на доста по-умерено възстановяване на петролните цени, като се очаква те да достигнат „едва“ 65 долара за барел през 2021-а година от средно ниво около 40 долара за настоящата година (годишен ценови прираст от 5 долара). Трябва да се има предвид, че през миналата година картелът прогнозираше по-солидно повишение на цените до 80 долара за барел до 2020-а година. В дългосрочен план се прогнозира реалните петролни цени да достигнат 92 долара за барел към 2040-а година.

Днес цените на американският лек суров петрол се понижават с 0,36% към 44,70 долара за барел и въпреки че нарастват с повече от 20% от началото на годината, те са с повече от 50% под техния пик от над 105 долара за барел, ударен в средата на юни 2014-а година. Аналогичните декемврийски фючърси на петрола сорт брент се понижават с 0,12% към 48,60 долара за барел.

Основните главоболия за картела идват от някои от основните играчи в петролния добив и търговия. Иран иска на всяка цена да възстанови нивата си на производство преди ембаргото и да се върне на загубените си пазари, но там вече се е настанила Саудитска Арабия и като водеща фигура в ОПЕК не иска и да чуе за отстъпване от позициите, т.е. пазарите. След Техеран и Ирак поиска да не бъде задължаван да участва в понижаване на производството. Това стана ясно от пресконференция на петролния министър на странaта Джабар Ал-Луаиби в Багдад преди около две седмици. Основната причина, която той изтъкна, е войната срещу Ислямска държава. По последни данни петролното производство на Ирак надхвърля 4,7 млн. барела дневно.

През месец септември ОПЕК произвеждаше рекордно количество петрол – 33,75 млн. барела дневно, което предполага, че производството от картела ще трябва да бъде съкратено поне със 750 хил. барела, ако бъде спазено споразумението от Алжир. Русия също произвежда рекордно количество за ерата след Съветския съюз, като средно от началото на годината произвежданото количество достига 10,9 млн. барела дневно.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *