Цените на петрола Brent се задържат около 110 д. за барел

Цените на петрола Brent се задържат около 110 д. за барел заради рязкото свиване на запасите от суровината в САЩ и политическата нестабилност в Украйна.

По обед фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 31 цента, до109,66 д. за барел, а тези за американския еталон WTI – с 46 цента, до 103,12 долара за барел. За май Brent вероятно ще отчете поскъпване почти с 2 процента, а американският еталон с почти на 4 процента, отбелязва Reuters.

Запасите от бензина в США са се намалили с 1,8 милиона барела през миналата седмица, по данни на Управлението за енергийна информация, при прогноза за увеличение с 283 000 барела. Запасите от петрол са нараснали с 1,7 милиона барела, но тези в разпределителния център в Кушинг са се намалили с 1,53 милиона.
Инвеститорите смятат, че след ръста в котировките през последните седмици, пазарът на петрол може и да е склонен на корекции.

„Повишеното търсене на бензин е добър знак за американската икономика. Като цяло поддръжка за цените на петрола дават геополитическите фактори и подобряване на прогнозата за търсенето“, смята Тони Нунан от Mitsubishi Corp в Токио.
Иран през май повиши среднодневния експорт на петрол до 1,38 милиона барела от 1,1 млн. през април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *