„Газпром“ ще възстанови пари на „Булгаргаз“

Цената на руския газ за България пада с над 40%. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за цената на газа. Борисов определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

По време на преговорите трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и политическа обстановка. Проведохме разговорите професионално. Неслучайно точно на днешната дата от страна на „Газпром” ни върнаха договора подписан. Има символика”, каза министър-председателят на България.Цените на руския природен газ спадат с над 40%.

Резултат с изображение за „руска газ за българия“

„Нека националният ни празник ни обединява, нека, когато експертите са си свършили прекрасно работата да им кажем едно благодаря и правителството е проявило воля за преговори. И да се гордеем, че сме българи”, заключи премиерът ни, информира nova.bg.

По време на брифинга бе съобщено още, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов.

Резултат с изображение за „руска газ за българия“

Той допълни, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”. „За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване на приблизително 150 млн. лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март”, каза още Павлов.

По думите му преговорите между двете компании се водили стриктно по реда на механизма за преразглеждане на цената. „Газпром“ и „Булгаргаз“ договориха хибридна формула. Ценообразуването вече ще бъде на месечна база, считано от 1 март 2020 г.”, каза Павлов. И заключи, че българският пазар вече е либерализиран. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато „безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна“. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.