Цените на суровините нехаят за почивните дни

 
Посоката отново е нагоре за суровините, докато акциите остават несигурна територия за инвеститорите.
Най-рязко изменение регистрира цената на златото, което скочи до над 516.70 за тройунция. Това му е седма поредна сесия на ръст. Освен убежище от евтиния долар и инфлацията, в благородния метал инвеститорите вече търсят нещо повече.
Снощи се заговори, че Китай може да използва валутни резерви в размер на $ 3 трлн., за да захрани специален фонд от суровини, който да обере ликвидността от пазара. Първите прогнози са свързани именно със закупуването на суровини като злато и петрол. Това отново подсказва опит да бъде преборена инфлацията и да се стабилизира форекс търговията. От друга страна обаче, това е сигнал за малките инвеститори, които обичат да копират големите и да споделят след това успеха им.
Освен златото, нагоре се катери и цената на петрола, който на няколкото активни азиатски пазара наближи $ 113 за барел и последните сделки са на $ 112.72 за баре лек американски с доставка юни.
Възможно е причина за поскъпването при него да е и ситуацията в Либия, където през последните часове бунтовниците сложиха ръка на ключови полета за добив на петрол. След завземането на стратегическите територии, от лагера на бунтовниците бе съобщено, че ще бъде нужен поне един месец за възстановяване на добивните инсталации преди те отново да започнат да извличат суровина от недрата на земята.
Доларът спадна до 82.11 йени спрямо 81.90 в предходната сесия, а еврото продължава да поскъпва до $ 1.4572  спрямо $ 1.4550 в предходната сесия.
Ето и каква бе ситуацията на борсите. В Токио NIKKEI 225 спадна с 0.11% до 9 671 пункта. В Пекин CSI 300 INDEX спадна с 1.21% до 3 259 пункта, а южнокорейският KRX 100 INDEX добави 0.59% до 4 716 пункта.
При по-внимателно вглеждане в търговията в Япония прави впечатление, че случилото се на 11 март не е забравено, но инвеститорите вече не крият как гледат на него от друг ъгъл – този на възможностите за печалби. Видима е подкрепата за местни компании, които вече участват във възстановяването на инфраструктурата, поразена от земетресението и унищожителното цунами.
Така например тази нощ с ръст се търгуваха акциите на Nippon Steel Corp., който подготви инвеститорите за отчет с консолидирана печалба от $ 1.09 млрд. за фискалната година. Поскъпнаха и акциите на строителя Komatsu Ltd.
Допълнителен стимул за подобни компании даде и новината, че правителството отпуска $ 50 млн. бюджетни средства за подпомагане на възстановителните работи, като на първо време ще бъдат построени около 100 хил. временни жилища за нуждаещите се.
Освен Япония, Китай също бе повод за коментари и престрояване на инвестиционните стратегии. Из средите плъзна анализ, според който в краткосрочен план ключово за Китай е да избегне феномена стагфлация като същевременно ограничи правителствените инвестиции и се вмести в бюджетните ограничения. В противен случай инфлацията ще бъде трудна за овладяване. Дългосрочните лихвени проценти трябва още да бъдат повишени. Бъдещето на страната е в пряка зависимост от това колко подкрепено ще бъде домашното потребление и как домакинствата ще бъдат стимулирани да не прекаляват със спестовността. Ще бъде важно да се даде възможност на частния сектор да се разрасне.
Това разбира се е позиция, която тепърва ще продължи да се доразвива от анализаторите.
Иначе от корпоративния свят дойдоха няколко важни за инвестиралите в тези дружества новини. Samsung Electronics Co. и Sony Corp. съобщиха, че влизат в джойнт-венчър партньорство, което да им помогне да оптимизират разходи в размер на $ 555 млн.
Отделно, Hyundai Motor Co. и Renault Samsung Motors Corp. ще изтеглят от пазара три нови модела автомобили заради установен проблем с въздушната възглавница. Моделите на Хонда са YF Sonata sedan и Tucson, а моделът на Рено е SM3. Автомобилите са били произведени основно през миналата година.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *