Цените на храните отново бележат ръст

Цените на едро на захарта, брашното и олиото падат, като по-чувствително е поевтиняването на брашното – средно 1.5%. При цените на варивата и ориза също има лек спад на цените в диапазона 0.5 – 1%.  Промяната на цените на седмична база на млечните произведения е около ±1%, а цените на месните произведения се движат около нивата на предходната седмица.
И през изтеклата седмица при цените на плодовете и зеленчуците са наблюдават разнопосочни тенденции, свързани със сезонния им характер.  При плодовете е регистрирано поскъпване на седмична база на дините средно с около 6 – 7% и поевтиняване на лимоните и гроздето с около 5%. През втората половина на седмицата се наблюдава лек спад на цената на ябълките.  В групата на зеленчуците е отчетено средно седмично поскъпване в диапазона 5 – 10% на полските и оранжерийните домати, оранжерийните краставици и тиквичките.  За същия период се наблюдава поевтиняване на полските краставици, зелето и червения пипер. Цените на останалите зеленчуци се задържат на нивото от предходната седмица.
Кривата на Индекса на тържищните цени запазва слабата възходяща тенденция от предходния месец и в края на периода стойностите стъпват на ниво от 1.895 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *