Цените на храните тръгват нагоре

„Въвеждането на Български държавен стандарт (БДС) при производството на храните ще увеличи цените им“, коментира Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България. „Причината за това ще е не само регистрацията по БДС, а и новите технологии на производство, съхранение, вътрешен орган, които да контролира, както и новите суровини, които ще трябва да се използват“, обясни тя. По-високите цени за ток и газ също ще се отразят на крайната цена, обясниха представители на хранителната индустрия. „Въвеждането на БДС няма да повиши цените. Има други фактори, които ще доведат до това – вдигането на цените на ток, газ…“, коментира Димитър Зоров, собственик на „Пършевица“. „Не би трябвало да се вдигат цените. Ще намалеят печалбите на тези, които използват изкуствени добавки“, обясни министъра на земеделието и храните  Мирослав Найденов. Той обясни, че в момента само две фирми могат да използват наименованието „Българско кисело мляко“. По думите на земеделският министър продажбите на една фирма са се увеличили двойно след като е започнала да използва истинско мляко. 
Мирослав Найденов съобщи, че БДС за киселото мляко е готов, а до месец ще бъде готов и този за сиренето. Работи се и за изготвяне на стандарти и за хляба, както и за месните продукти, стана ясно след среща на представители на различните хранителни индустрии у нас. Целта е да има контрол и потребителите да знаят точно какво консумират, уточниха от Министерство на земеделието и храните. Представители на месопреработвателния бранш коментираха, че новите правила за БДС ще бъдат готови не по-рано от две години, а не съвсем скоро, както уверяват от министерството.
След като бъдат изготвени стандарти за всички видове храни, фирмите, които искат да ги използват ще трябва да се регистрират. Това ще им струва 300 лв., обясниха от браншовите организации. Използването на БДС няма да бъде задължително за нито една стока, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Контролът върху съдържанието на храните ще се осъществява от Агенция за безопасност на храните, каза Найденов. В момента има 100 лаборатории, които проверяват съдържанието на продуктите, но те ще бъдат намалени до 6, съобщи земеделския министър.
Повече браншовици обясняват, че посока на производство – повече соя или повече месо за колбасите ще се определи от самите потребители. „След като се въведе БДС, потребителите първо ще опитат новото“, коментира Чамова.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *