Цените на частните острови падат

Слабото търсене и нарастващият брой непродадени частни острови по целия свят създаде пазар на купувачите, като цените са паднали с между 20 и 80%.
В момента в света има над 600 частни острова, които се продават според Крис Корлоу от Private Islands Inc., която се занимава с рекламата и продажбите на острови. Броят на непродадените острови е нараснал с повече от една трета в сравнение с преди рецесията.
Човек вече дори не трябва да е милионер, за да притежава свой собствен рай. Има десетки острови по света, чиято цена е 200 000 долара или по-малко, а няколко дори се продават за под 50 000 долара (не очаквайте обаче вила и пясъчни плажове като в Бахамите за тази цена).
Брокери твърдят, че търсенето остава голямо за островите с високо качество – тези, които имат къщи, които са близо до големи населени центрове и с добри плажове. Цените обаче падат за все по-голям брой незастроени, отдалечени острови, които не могат да бъдат класифицирани като луксозни.
Остров Пуангиаги до Нова Зеландия първоначално е бил обявен за продажба на цена от близо 4 млн. долара, но наскоро е бил продаден за по-малко от 800 000 долара. Остров Буенависта в Панама, който разполага с повече от 200 метра плаж, е бил пуснат за продажба на цена от 3 млн. долара, докато в момента се продава за 750 000 долара.
На пазара има дори още по-изгодни сделки. Между тях е Лийф Кей на Бахамите. Този девствен остров има три плажа, докове (идеални за престоя на мегаяхти) и разполага с лесен достъп до голф игрище наблизо. Лийф Кей първоначално се е продавал за 24 млн. долара, сега цената му е 7 млн. долара.
Остров Бъкс, който е част от Британските Вирджински острови, разполага с каменна къща, разположена върху скала, която предлага панорамна гледка. Къщата има басейни, марина за рибарски лодки и плажове с бял пясък. Цената му е била 50 млн. долара, но сега може да бъде купен за 35.5 млн. долара.
Private Islands Inc. има повече от 130 оферти за острови, чиято цена е 500 000 долара или по-малко и няколко оферти за острови, които се продават за под 100 000 долара. Има остров, близо до Панама, който се продава за 30 000 долара. Площта му е около 3 декара. На него няма къща, но пък има много папагали и тукани.
Има много причини за спада на пазара на острови. Състоянието на световната икономика не е добро, дори за супербогатите. Много от новобогаташите купуваха острови като символ на обществено положение преди рецесията. Тогава заради популярни личности като Ричард Брансън, Джони Деп и Селин Дион, да притежаваш остров, изглеждаше бляскаво.
Когато си собственик обаче реалностите не са точно такива, каквито се е очаквало. Да построиш къща или сгради на частен остров изисква скъпи разрешителни, получаването на които може да отнеме месеци, дори години.
Начинът на придвижване до острова със самолет, после с лодка или чрез връзка с по-малък самолет също е проблем за неразполагащите с много време богаташи. Някои семейства пък рядко посещават притежавания от тях остров поради задълженията си към бизнеса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *