Цените по света падат, но не и в България

Пшеницата поевтинява спрямо септември 2010 година с 8 процента в САЩ, с 15 процента във Франция и с 10 процента в Германия.
В България изкупната цена на пшеницата е 320 лева за тон без ДДС, каквато е била и миналата година по това време. В страните от Черноморския регион средната цена на пшеницата е 220 – 223 долара за тон.
Износът на пшеница от Русия е агресивен и сваля цените, отбеляза Васил Симов. Русия изнася от 30 юли и там цените са малко по-ниски, тъй като страната е с добра реколта и има големи количества за износ.
Прогнозите на Световния съвет по зърното са, че добивът ще е по-голям от потреблението през следващата година със 1,26 млн. тона. Друга причина на спад на цената на пшеницата е забавяне в темповете на използване на биогоривата, коментират експертите.
Основна суровина за тях е царевицата, но тя оказва влияние и върху цената на пшеницата. Цената на брашното остава около 540 лева за тон за тип „550“ и 520 лева за тон без ДДС за тип „700“. Пакетираното брашно се продава на цена 0,75 лева за килограм, докато преди година се е търгувало по 0,95 лева без ДДС.
Никой не очакваше спад на цената на царевицата и тоособено в ситуация, че потреблението изпреварва производството, каза Симов. У нас цената на царевицата е над тази на пшеницата и е в порядъка 350 – 400 лева за тон. Спрямо септември миналата година царевицата поскъпва с 12 процента. Тогава тя е била 300 – 310 лева за тон.
Прогнозите на Световния съвет по зърното са реколта от 854,7 млн. тона царевица. Преди няколко месеца експертите са очаквали реколтата да е със 17,7 млн. тона повече. Преходните запаси са с 6 млн. тона по-ниски и са 117,4 млн. тона.
Оптимистичните данни за реколтата от маслодаен слънчоглед са намалили цената му с 9 процента в Унгария и с 15 процента в Русия, посочи Васил Симов. В България обаче цената му се запазва на нивата от миналата година – средно 630 – 640 лева за тон без ДДС. Това все още е цена на старата реколта, слънчогледът от новата реколта едва сега ще се появи по борсите, уточниха от ССБ.
Цената на суровото олио на борсата в Ротердам през септември е 1 200 долара за тон. За две седмици през септември цената на украинското олио падна с 40 долара до 1 070 долара за тон и става конкурентно за търговците в нашия регион.
У нас средната цена за един литър олио на едро през септември е 2,19 лева за литър. Цената пада на годишна база с 8 процента – през 2010 година то се е търгувало по 2,40 лева за литър.
Цената на захарта е 675 долара за тон в Лондон и 597 долара на борсата в Ню Йорк, съобщиха от ССБ.  В България цената на захарта зависи, най вече от сезона – през есента тя е по-висока вече години наред. Захарта сега у нас се продава средно по 1,87 лева за килограм и поскъпва на годишна база с около 40 процента, тъй като през септември 2010 година суровината се е търгувала по 1,29 лева за килограм.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *