Ценните книжа продължават да са терра инкогнита за българина

Българите инвестират доста по-малко от 10% от спестяванията си в ценни книжа. За сравнение делът на инвестициите на европейците в такива инструменти надхвърля 30%.При ниските лихви по депозитите вариантът за инвестиции, който повечето търсят, са имотите. Но когато парите не са достатъчни за мащабна сделка и все пак не са за пренебрегване, алтернатива са именно ценните книжа, казва Георги Български от фондовата борса пред Българското национално радио.
Според него това, което е важно да се вземе предвид, е доходността, която целим да постигнем. Това зависи от възможностите на  физическото лице да поеме риск,  да се ориентира към подходящ времеви хоризонт, данъчен режим, ликвидни ограничения и други фактори, пояснява той.
Експертът съветва тези инвестиции да се правят със съдействието на инвестиционен консултант, защото българинът не притежава необходимата финансова грамотност, както и адекватна финансова дисциплина.
Според него страхът е сред основните фактори, които спират сънародниците ни  от участие на фондовия пазар. Затова е много важно да не се слагат всички яйца в една кошница, да се разпределя рискът в различни типове и в различни инструменти и да се инвестира на капиталов пазар тази част от спестяванията, с която сме готови да се разделим при евентуален непресметнат риск, казва експертът.

Освен това и точно  този период на апатично състояние на борсата едва ли е най-привлекателното време за привличането на инвеститорския интерес, дори и на евентуални дребни акционери.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *