Централната банка на Русия удвои покупките на злато

Централната банка на Русия удвои темпа на придобиване на злато в резервите си през последните месеци. През октомври покупките на ЦБР са били 38% от тези на всички централни банки в света. Вследствие на тези данни, очакванията са, че и през 2017г. Русия ще постигне неофициалния си таргет  да закупи 200 тона от благородния метал, прогнозират експерти от бранша. Русия, третият най-голям производител на злато в света, увеличава добивите си като част от мисията да отдалечи валутата си от долара. В същото време, приватизацията и договорите на правителството с големите производители на злато в страната позволяват значителна част от продукцията да бъде запазена в трезорите на Руската централна банка.

Специалисти от известната фирма  Tavex коментират това решение и като възможност за стимул на минодобивната индустрия на местно ниво. Втората причина за запазване на половината от продукцията на метала е, че за страната е по-изгодно да купува злато от своите мини. Все пак, прогнозите са, че ако Русия добива цялото количество златни продукти от своите рудници, има много по-големи рискове за злоупотреби. В същото време, руската минна индустрията би била лишена от възможността да продава свободно на световния пазар, дискутират екперти.

Все пак, големият златен резерв автоматично увеличава независимостта на Русия на международните пазари, доминирани от щатския долар. Сергей Кушуба, председател на руския профсъюз на миньорите в златните мини, предрече, че до 2030 г.  Русия ще произвежда дори над 400 тона на година.

Според анализ от последните дни на австралийската банка ANZ (Australia & New Zealand Banking Group Ltd.) потреблението на злато в Азия до 2030 г. ще се удвои. Индия и Китай потребяват една трета от световното производство, в края на тази година Китай изпревари Индия и е начело при потреблението на злато за ювелирната промишленост. Търсенето на злато през 2030 г. от този регион ще достигне до 5000 тона годишно при текущо ниво на потребление 2500 тона. Съществува едно златно правило, което по-консервативните портфолио мениджъри спазват, и то е: „Винаги дръж 10% от активите си в злато.“ Нарастването на доходите на средната класа в Азия няма как да не повлияе на цените на благородния метал.

 

Яница БЪРНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *