Централните банки с рекордни покупки на злато

Злато в размер на около 5.8 млрд. долара са придобили централните банки през третото тримесечие на финансовата 2018 година, отбелязвайки по този начин най-голям ръст на нетните покупки на благородния метал от 2015 година насам, съобщи Световният златен съвет (World Gold Council), цитиран от „Файненшъл таймс“.

Резултат с изображение за централни банки

Според последния тримесечен доклад на организацията, търсенето на злато от страна на централните банки в световен план е отбелязало ръст от 22% през третото тримесечие на 2018 година, в сравнение с предходната година, като банките са попълнили резервите си със 148,4 тона злато.

В същото време обаче общото търсене на злато е било в размер на 964.3 тона, или с едва 6.2 тона повече от третото тримесечие на 2017 година.

Покупките на златни монети и кюлчета са скочили на годишна база с 28% до 298 тона, тъй като инвеститорите на дребно са се възползвали от по-ниските цени на златото, търсейки защита на техните инвестиции с оглед на отслабването на дадени валути и трусовете на пазарите на акции.

Това се отнася най-вече за инвеститорите от развиващите се пазари, като в Китай, който е най-големият пазар в света за златни кюлчета и монети, търсенето през третото тримесечие се е увеличило с 25 на сто. Търсенето в Иран е нараснало до пет и половина годишен връх, посочва докладът на Световния златен съвет.

Отчитайки данните за търсенето на злато в областта на технологичните приложения, през третото тримесечие на годината се наблюдава увеличение от 1% до 85.3 тона, което се дължи главно на използването на благородния метали при производството на смартфони и в автомобилния сектор.

Търсенето на златни бижута се е повишило с 6% спрямо година по-рано, като по-ниските цени на златото през юли и август са стимулирали т.нар. „ловци на изгодни стоки“ най-вече сред чувствителните към цените потребители. Ръстът в търсенето на златни бижута в Индия и Китай е успял да надделее над слабостта, отчетна през третото тримесечие в Близкия изток, информира infostock.bg.

Наскоро златото отбеляза най-голямото си повишение от 2016-та година, следствие на сериозния спад на фондовите пазари и регистрирания трети най-голям спад на Dow Jones Industrial Average в историята му. Златото, което се беше понижило под 1 200 долара за унция, отбеляза силно поскъпване и връщане при нива на търговия над 1 220 долара за унция.

„Нагласите към златото би следвало да се подобрят, предвид на растящите рискове на фондовите пазари“, коментира Максуел Голд, директор на инвестиционната стратегия на Aberdeen Standard Investments, дружество управляващо активи на стойност 730 млрд. долара.

„В момента се намираме при добър момент за стратегическо добавяне към позициите в злато, с цел предпазване от по-нататъшна волатилност за финансовите пазари“, коментира още Голд.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *