Централни банки подписаха меморандум за Мрежата за парична история

Централните банки на България, Гърция, Австрия и Румъния подписаха днес Меморандум за разбирателство (МР) за Мрежата за парична история на Югоизточна Европа (South-Eastern European Monetary History Network – SEEMHN).

Мрежата е създадена през април 2006 г. по инициатива на Българската народна банка и Банката на Гърция като неформална мрежа с основната цел да популяризира паричната история и политика на Югоизточна Европа. От създаването ѝ досега нейната дейност привлича централни банки, учени и изследователи от Западна Европа и САЩ. SEEMHN организира годишни конференции и семинари, осигуряващи платформа за сътрудничество между централните банки, които изучават паричната история на региона. Предвид необходимостта от надеждни емпирични данни за региона, успешно беше осъществен проект за събиране на данни, който осигури база данни, публикувана през декември 2014 г. под названието „Парична и икономическа статистика на Югоизточна Европа от ХIX век до Втората световна война” (South-Eastern European Monetary and Economic Statistics from the Nineteenth Century to World War II).

Отчитайки досегашните успехи и с оглед по-нататъшното развитие и укрепване на SEEMHN, подписалите новия МР централни банки заявиха своята цел да проучват паричната история на държавите от Югоизточна Европа, да насърчават сътрудничеството и обмена между централните банки за стимулиране на систематичното изучаване на тази област и повишаване на разпознаваемостта на региона в международните академични изследвания.

SEEMHN ще си взаимодейства с други централни банки, компетентни органи, сътрудничещи си национални и международни изследователски организации, учени и изследователи. Дейността на SEEMHN ще бъде под формата на съвместни изследователски проекти, работни срещи и конференции.

МР беше подписан във Франкфурт на Майн за Българската народна банка от нейния управител Димитър Радев, за Банката на Гърция от управителя Янис Стурнарас, за Австрийската национална банка от управителя Евалд Новотни, и за Румънската националната банка от подуправителя Ливиу Войнеа. Мрежата ще бъде отворена за участие и на други централни банки.

През есента на 2014 година Деветата конференция на Мрежата за монетарна история на Югоизточна Европа „Изследване на Югоизточна Европа в историческа и сравнителна перспектива“ събра учени и експерти в голямата конферентна зала на УНСС. Двудневният форум бе организиран с подкрепата на УНСС, Българската народна банка и Българската банка за развитие.  На форума бяха разисквани фундаментални проблеми, свързани с глобалната икономическа криза и битката на икономическите идеи, компромисът между капитализма и демокрацията в историческа перспектива, фискалната консолидация като инструмент за борба с кризата, еволюцията на паричните пазари и паричната политика, така и много конкретни въпроси, базирани върху емпиричния опит на страни от региона като България, Албания, бивша Югославия и др.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *