Цигарите пак поскъпват

Цигарите отново поскъпват. Освен за тази година, в прогнозата на финансовото министерство е заложено увеличение и през 2018-а, съобщава Би Ти Ви.

И тази, както и следващата година, цигарите поскъпват заради вдигането на акциза, така че да се достигне минималното ниво на облагане в Евросъюза. Тазгодишното увеличение с 10-20 стотинки вече е факт за повечето марки, а догодина се предвижда още е едно поскъпване с около 20 стотинки.

Увеличението е различно за отделните марки, но независимо от това дали цигарите са по-скъпи или по-нисък клас, увеличението, което се очаква, е с 20 стотинки догодина. Добрата новина е, че ако няма промяна в правилата, може и да е последното.

Увеличението с по 10-20 стотинки тази година вече се усеща, но според търговците нито това, нито зловещите картинки са довели до спад на пушачите.

„Сменят по-скъпите цигари с по-евтини, когато им станат твърде скъпи, но според мен броят на пушачите остава константен”, коментира Иван Делчев от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

Според икономисти увеличението догодина ще е по-скоро с 20 стотинки, но пък може и да е за последно.

„С поскъпването следващата година новият акциз ще достигне минималните нива. Тогава голямата тема е дали ще успеем да отстояваме нашата позиция, която в общия случай е да не се покачва допълнително акцизът”, посочи икономистът Петър Ганев, информира pik.bg.

Браншът твърди, че благодарение на планираното плавно увеличение в последните години не се е стигнало до драстичен скок на контрабандните цигари.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *