Ципрас не приема неразумни искания от ЕС и МВФ

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че желае да приключи прегледа на програмата за външния дълг на страната, но добави, че не може да приеме това, което според него са нерационални искания за реформи в трудовото законодателство на страната или допълнителни мерки на бюджетни ограничения, предаде Reuters, цитиран от Фокус.

„Гръцкото правителство е последователно в това, за което се е споразумяло и е доказало, че има политическата воля да изпълни втория преглед на програмата по дълга без ненужни забавяния“, заяви Ципрас пред депутати. „Но това не означава, че ще обсъждаме нерационални искания“, добави той.

Непопулярните реформи в трудовото законодателство, включително относно колективните договори, механизмите за определянето на минималната заплата и даването на свобода на компаниите да съкращават работниците си са основните теми за спор по време на преговорите. Според Ципрас различията могат да бъдат прескочени, ако има политическа воля от всички страни и добави, че споразумението може да се постигне през 5 декември, когато министрите на финансите от еврозоната ще се срещнат в Брюксел.

Наскоро вестник „Катимерини“ помества аналитични данни, които показват, че финализирането на третата програма след две години – през 2018-та, ще завари 90 на сто от гръцките данъкоплатци с орязани месечни доходи под 1000 евро на месец. Според изданието над 6,5 милиона гърци вече декларирали чисти трицифрени месечни доходи, а след мерките за икономии, гласувани през май във връзка с промените в пенсионната и данъчна реформа, „обедняването“ щяло да продължи с неотслабващи темпове.
От изчисленията се прави изводът, че доходите на над половин милион гърци ще паднат под хиляда евро заради рестрикциите, което означавало, че седем от общо осем милиона работещи и пенсионери ще трябва да се примирят с чисти доходи под 12 хиляди евро на година.

Но позицията на кредиторите е твърда по искането за  премахване на даваните 13 и 14 заплати и препоръчват нови масови уволнения. Медиите цитират  цитират  някакъв документ, в който кредиторите са посочили, че минималната заплата в Гърция все още е по-висока в сравнение с други страни и предлагали драстични промени в трудовото законодателство.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *