Циркът продължава: ГЕРБ се отказа от Гугушева за конституционен съдия

По думите на Цветанов решението е обсъдено и съгласувано с премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов, който е по Скандинавия, предаде Би Ти Ви.
„Прозрачните процедури имат своя ефект и в тази посока съм убеден, че няма да допуснем грешка да бъде избран конституционен съдия, който е с негативи и дефицити. Аз съм убеден, че има достойни кандидати и добри професионалисти, които СДС могат да предложат“, допълни Цветанов.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев съобщи, че срещата между ръководството на ПГ на ГЕРБ и това на СДС е продължила около 2 часа, предаде Дарик.  Обсъдена е била ситуацията около Галя Гугушева и е било решено нейната номинация да не бъде подкрепена.
ГЕРБ ще дадат възможност на СДС да направят нова номинация за конституционен съдия.
„Даваме на СДС по-дълъг срок, за да намерят най-достойната кандидатура за конституционен съдия. Помолихме ги в близко време, без да им даваме срокове, да представят кандидатура с по-добри морални качества; кандидат, който няма да бъде оспорен от никой. Това е едно от нещата, на които много държим. Новата процедура ще започне след Нова година“, допълни Красимир Велчев.
Председателят на правната комисия Искра Фидосова уточни, че за да бъде разкрита нова процедура, трябва около един месец, за да се минат всички стъпки.
„Следващата седмица е последна преди Коледа и парламентарната сесия приключва. Затова моето предложение ще бъде – следващата процедура да я открием след празниците. Ще има достатъчно време всеки, който желае да предложи кандидатура, да може да си направи съответното предложение с документи“, обясни Фидосова.
Още миналата седмица от ГЕРБ обявиха, че предстоят проверки на сигналите срещу прокурор Гугушева и имотите на нейното семейство.
Единият сигнал е свързан с фирми, в които имат участие нейни роднини, а другият – за разпределение на дела, в които е участвал нейният син.
В понеделник е постъпил още един – трети, сигнал срещу Гугушева, който е обявен на сайта на парламента.
И той като първия е от Пловдив и е подписан от Димитър Митев, като се отнася за прекратено наказателно производство срещу виновник за катастрофа, съобщи „Дневник“.
В понеделник от НАП обявиха, че проверяват имущественото състояние на Гугушева, като ревизорите изследват доколко притежаваното от нея отговаря на официално декларираните й доходи и проверката ще обхване и членове на нейното семейство.
Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за 5 години назад, уточниха от приходната агенция.
В сряда самата Галя Гугушева ще бъде изслушана от Етичната комисия на ВСС и Правната комисия в парламента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *