Цирк МВнР

За всичките месеци, откакто наследи предшественичката си на поста, министър Николай Младенов демонстрира само едно умение – да се усмихва фотогенично и да разтуптява сърчицата на момичките. Друго от него засега не сме видели.

Впрочем не е съвсем така, защото от февруари насам в дипломатическите среди името на Младенов се сочи като синоним на успешен циркаджийски мениджър. И тук не говорим за прословутата правителствена разходка до Катар, организирана основно от Младенов, макар колегата му Трайчо Трайков да бе катурнат заради нея. Тя струва на бедна България огромни разходи, без да е донесла нищо насреща.

Като външна политика България липсва изцяло на картата на света, но в графата „балканско шуробаджанашко кадруване“ е в топ 10. В последните месеци в това отношение министър Младенов се изяви с размах. Той успя да предложи по света цял куп недоразумения за посланици, които един по един започнаха да гърмят. Най-забележимото от тях е

За Хърватия: Таня Димитрова, медицинска сестра от Ямбол с неясни дипломи

Откакто е навършила пълнолетие, тя успя да се изяви само като редактор на малкото регионално вестниче „Време“, но в ерата на ГЕРБ за няколко дни навакса всичко пропуснато. Като гръм от ясно небе на ямболци преди две години им дойде новината, че най-напред я назначават за техен областен управител, а сега и че я пращат за посланик в Хърватия.

През 2009 съгражданите й бяха изключително изненадани да научат, че само за няколко дни от нищото Димитрова се е снабдила с две дипломи. При представянето й министър-председателят обяви, че тя е завършила теология и журналистика. По-късно, притисната от медиите, бе принудена да признае, че теологията я изучила за две години – взимала изпити наред. А журналистиката пък я придобила за няколко месеца. Наред с това в биографията й „грейнаха“ и познания по четири древни и мъртви езика, плюс английски и руски, които Димитрова също настояваше, че е изучила „за няколко месеца“.

През двете години, откак оглави областната управа на Ямбол, се разбраха и други любопитни неща около битието й.

През 2008 спечелила странна обществена поръчка – да издава общински бюлетин. Конкурсът изисквал кандидатите да имат завършено висше образование „журналистика“ и такива действително са се явили, но го печели Димитрова. Нейната оферта предвижда общината да й плаща месечно по 35,000 лева за брошурката. Толкова са предлагали и останалите участници в конкурса, но за цяла година. Всички тези данни станаха известни едва наскоро, когато приключи съдебно дело срещу кмета на Ямбол от ГЕРБ Георги Славов, обвинен в престъпления по служба, сред които и корупционни практики.

В съдебната зала се разбра що за дипломи има Димитрова. Привикана като свидетел, там тя сама призна, че образованието й по журналистика не било точно висше, а завършен курс, където „ни учиха да пишем материали и да ги поставяме в един шаблон“. На процеса се изясни и че спечелила конкурса за брошурката, понеже в общинската комисия по избора бил депутатът от ГЕРБ Светослав Тончев, който в миналото работил като юридически консултант на фирмата на Димитрова.

След като кметът Славов бе осъден, източници от окръжната прокуратура в Ямбол довериха пред медиите, че в момента се разследва цялостната дейност на Димитрова и до началото на лятото ще се реши дали ще й бъде повдигнато официално обвинение за измама. Като областен управител тя не се ползва с имунитет срещу съдебни дела. Но виж – като посланик в Хърватия съдебната ни система вече ще има да взима. Това обяснява защо в най-спешен порядък министър Николай Младенов й подготви документите и изпрати в Загреб искане за агреман.

В това искане, напук на съдебните разкрития, отново пише, че тя има две висши образования. Освен това е посочено, че владее латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки езици. Само не и хърватски, който ще й е най-нужен в работата. Все още не е получила агремана, но Младенов си има приказката с колегите от бившата югорепублика и най-вероятно Димитрова ще бъде уредена точно до датата, когато се очаква да е готово решението на прокуратурата за обвинение срещу нея.

Може би като знак на благодарност вестник „Време“, който бъдещата посланичка още в началото на политическата си кариера прехвърли на баща си Димитър, във всеки брой публикува омайни текстове в прослава на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. В последното издание четем такова непреходно по своето значение заглавие като: „Промените в правителството са положителна стъпка“.

Ако всичко мине по мед и масло, поне за четири години ГЕРБ подсигурява съдебно спокойствие на Димитрова. А сетне тя може да постъпи по стар ямболски обичай – да се обяви за невъзвращенка, за да остане далеч от лапите на българския съд. Навремето така направи посланикът ни в Канада – ямболията Слав Данев. След като му изтече мандатът в Отава, той заяви, че остава емигрант и дори не се върна в София, за да се отчете какви ги е свършил.

За Ватикана: Маричков-младши няма нито ден трудов стаж

С подобен на Димитрова уникум външният министър Младенов зарадва наскоро и папската държава Ватикана. Според нейните изисквания посланикът при тях и този към Италия не могат да са едно и също лице. Затова България реши да предложи на католиците синът на рок-музиканта Кирил Маричков, който носи името на баща си.

Документите му за получаване на агреман бяха внесени още на първи февруари, но до момента отговор няма. Обикновено приемащата страна се произнася по кандидатурата в рамките на две седмици. Мълчанието вече трети месец означава чисто и просто мълчалив отказ. И има защо.

Въпреки че дядото на Маричков-младши, който на свой ред носи абсолютно същото име, бе посланик точно във Ватикана през 1993-1997 година и в папската държава са с прекрасни впечатления от него, с внука нещата не стоят така. Източник на BG VOICE разкри, че дипломатическите служби на Ватикана са направили своя проверка за Маричков и са съобщили по съответните канали на българското Външно министерство какво точно са разкрили за него. Оказва се, че Маричков-младши няма нито един ден трудов стаж.

Той живее от години в Рим и е женен за италианка. Пред българската общност в Италия се е представял за адвокат, но на практика е нямал права за извършване на тази дейност, тъй като италианското Общество на адвокатите е отхвърляло седем пъти молбата му за присъединяване.

Въпреки това до началото на тази година в консулството на България в Рим е имало табела с неговото име и телефони, на която е пишело, че всички емигранти трябва да се обръщат към него, ако имат нужда от юридическа помощ. Веднага след като Маричков е предложен за посланик във Ватикана, табелата е била махната.

Дипломатическите служби на папската държава са се добрали до няколко жалби на българи, според които Маричков е прибирал по 100 евро такса за издаване на обикновени пълномощни, които иначе струват 15 евро. Поради невъзможност лично да се явява в съда, е плащал на приятели – адвокати, които да ходят на съдебни процеси с българи и да ги защитават от негово име.

Не по-малък проблем за Ватикана се оказва и това, че Маричков живее в Италия, а съпругата му Микела няма българско гражданство. Ако той стане посланик, би трябвало да получи дипломатически имунитет в държавата, където и без това пребивава постоянно, който ще се разпростре и върху съпругата му, което е неприемливо за Ватикана.

Според Латеранските договори от 1929 г., с които практически Ватикана се оформя като независима държава, дипломатическият имунитет на посланиците към Папския престол се гарантира и дава от Италия. За Ватикана е приемливо единствено посланиците на самата Италия и на Сан Марино да са местни жители. Всички останали дипломати тя държи да имат постоянен адрес в изпращащата държава, какъвто не е случаят с Маричков.

За Тунис: Д-р Николовски, известен с това, че не е известен

За да е цирковата програма още по-интересна, към Ватикана и Загреб се добавя Тунис.

Миналата година Николай Младенов включи посолството ни там в списък на амбасадите, които смята да закрие, защото не били нужни и от стратегическо значение за България. Въпреки че Арабската пролет, избухнала най-напред точно в Тунис, превърна тази държава в особено важна за целия западен свят! Съставът бе намален до минимум, бяха сондирани опции сградата да се даде под наем.

Но се оказа, че меракът на ГЕРБ да вреди на сладки места по света и у нас блюдолизците на властта е по-голям от желанията на Младенов да закрива амбасади. Към Тунис бе засилен депутатът от ГЕРБ д-р Михаил Николовски, известен с това, че на никого с нищо не е известен. Дори на колегите си в парламента – през цялата 2011 г., та и до днес, не се е изказал нито веднъж.

Обяснението на Младенов бе, че някога на младини бил работил като лекар в Тунис.

В целия този гювеч от посланици Младенов забърка и свой роднина. Братовчед му Чавдар Николов ще оглавява мисията в Бразилия. Въпреки че и това назначение в бързо развиващата се икономически държава понамирисва, Николов все пак е дипломат от кариерата. В момента е посланик в Куба.

Божидар Божков / По BG VOICE, български вестник в Чикаго за САЩ и Канада – bg-voice.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *