Цяло поколение брюкселски чиновници е пред пенсия

Става въпрос за стотици постове, равняващи се на една трета от сегашната работна сила, заета в институциите на Европейския съюз. Само в Европейската комисия назрява подмяната на персонал от 10 хил. човека от общо 35-те хиляди, заети в системата.
Докато Европейският съюз отстоява принципите си, че трябва да се привличат висококвалифицирани хора с изключително добри условия за работа, като например допълнителни почивни дни, бонуси, освободени от данъци, изобилни заплати, то тези привилегии събират завист и недоволство сред останалите обществени длъжности и бизнеса.
Асоциацията на данъкоплатците в Европа е една от организациите, които се противопоставят на привилегиите на европейските чиновници. Британският премиер Девид Камерън вече заяви, че трябва да се отреже поне един милиард от бюджета за издръжка на администрацията на Европейския съюз. Баварският клон на християндемократическата партията на Ангела Меркел пък се възползва от оскъдицата на новини покрай коледно-новогодишните празници и заяви в медиите позиция, че страната трябва да освободи 15 от общо 27-те си европейски комисари. Мотивите за това са, че след страните-членки на Европейския съюз са принудени да правят икономии, то и самият Европейски съюз трябва да стори същото.
Германският Die Welt посочва, че 6% от бюджета на съюза, който възлиза на € 129.1 млрд. се разходва за издръжка на собствения му персонал, който се състои от 44 хил. служители. Ако към тях се добавят работещите на временни или краткосрочни договори, броят нараства на 55 хил. През 2011 година за издръжката на този административен апарат са похарчени € 8.2 млрд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *