Цял свят недоволства от банковите такси

В Обединеното Кралство вече десетки хиляди души успяха да осъдят банките си за неправилно наложени такси за овърдрафт, коментира ВВС.

Недоволството от високите банкови такси става глобална характеристика. В Израел се наложи правителството да възложи на държавната централна банка задачата да контролира таксите, които търговските банки налагат. В Обединеното Кралство вече десетки хиляди души успяха да осъдят банките си за неправилно наложени такси за овърдрафт. Трима кореспонденти на ВВС коментират темата – съответно от Южна Африка, Чехия и Австралия.

Питър Гресте, Йоханесбург, Южна Африка:

«Когато поглеждам месечното описание на банковата ми сметка, виждам такси за теглене на пари, такси за осребряване на чекове, такси, такси и пак такси. Между тях се забелязват и няколко депозита,“ казва репортерът. „Забелязвам: такса за теглене в размер на 30 ранда (около 4 долара), такса за приемане на чек (почти 11 долара), овърдрафт (2.50 долара), въпреки че не съм превишавал лимита си. Общо всички такси са за 25 долара, което означава 300 долара на година“. Проучване на консултантската агенция Cap Gemini миналия месец установи, че банковите такси в Южна Африка са сред най-високите в света. Проучването срещна бурна критика от страна на банковата индустрия, която настоява, че сравнения с други държави са нереалистични и нечестни. От Комисията за Защита на Конкуренцията в републиката пък отговориха, че както и да се изчисляват и сравняват, банковите такси в ЮАР са «много високи.“ Организации на потребителите се опитват да убедят правителството да се намеси и да накара банките да смъкнат таксите, които са непосилни за по-бедната част от населението. Организаторът на тази кампания Цепо Нкуе обвини четирите най-големи банки в страната, че използват монополните си позиции и създават комплицирани продукти, които подвеждат необразованата част от населението.

Роб Камерън, Прага, Чехия:

Банковият сектор в Чехия процъфтява. 29 от 37-те банки в страната са с чуждестранни собственици, като големите имена в Европа доминират и на пазара в страната. В Чехия обаче тези банки си позволяват някои практики, които не биха си позволили със западните си клиенти, твърди репортерът на ВВС. Група недоволни клиенти започна процес срещу банка CSOB, собственост на белгийската KBC. Това бе първият подобен съдебен процес в страната. Делото бе заведено след като около 800 клиенти се оплакали от банката на SOS – организация, защитаваща правата на потребителите. Те считат, че банката налага неправомерно някои такси, като за затваряне на сметка например. През май обаче съдът се произнесе в полза на банката, като заяви, че тя е уведомявала клиентите си за тези такси, в момент, в който те са си отваряли сметката. От организацията смятат да обжалват и да се обърнат към финансовия омбудсман. От тогава CSOB и други банки в страната спряха да таксуват за затваряне на сметка, като казаха, че това тяхно решение нямало връзка със съдебния процес. В заключение кореспондентът на ВВС казва, че самият той има сметки както в Англия, така и в Чехия, и сам е свидетел на различията. Той твърди, че чешката банка му налага такса за практически всичко – от 25 евроцента за теглене на пари, до 15 евро за ежегодния отчет по сметката му. Освен това често му искат и 13 евроцента като «такса за допълнителни финансови съвети“, което той не знае какво означава. Коментарът на Милан Томанек, представител на банката е: «Финансовите услуги са бизнес. Бизнесът се прави за пари, ако беше безплатен щеше да се нарича благотворителност.“

Ник Брайънт, Сидни, Австралия

Наказателните такси (за закъснели плащания по кредитни карти, надвишаване на лимита и т. н.) които банките в Австралия изискват са се увеличили с 50%, според организации на потребителите в страната, които се обединяват в национална кампания «за по-честни банки“. Австралийските банки имат практиката да таксуват клиентите с 50 австралийски долара, (21 британски лири) всеки път, когато те надвишат лимита си. Според гражданските асоциации, единствената причина за начисляването на тези суми е жаждата за печалба, и в крайна сметка се получава така, че най-бедните клиенти плащат най-големи суми. Ако сте пенсионер и имате финансови затруднения, може да изгубите около една трета от дохода си в такси, коментират от асоциациите. Те също така съветват гражданите редовно да следят сметките си, за да не излизат на червено, а и за да се уверят, че всички събрани такси са основателни. От банките се защитиха, като казаха, че в Австралия средната сума, събирана за поддържане на сметка на година се равнява на около 75% от тази в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *