Чакаме следващия доклад на ЕК за България през януари

Европейската комисия ще представи следващия си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка през януари догодина, а не до края на тази година. Това съобщи в Брюксел главният прокурорСотир Цацаровслед срещата си с главния секретар на ЕККатрин Дей, предаде БТА.

Цацаров добави, че заедно със своя заместник Пенка Богданова са представили изпълнението на изискванията на комисията, залегнали в докладите. Попитан дали е възможно ЕК да запази тенденцията на удължен срок между два поредни доклада, главният прокурор отговори, че това не е било тема на разговора.

Предишният доклад на ЕК за България беше през юли миналата година, като дотогава комисията издаваше препоръки на всеки шест месеца. За пръв път през 2012 г. ЕК реши да остави срок от година и половина преди следващата си оценка.

Попитан какво очаква да бъде съдържанието на предстоящия доклад, главният прокурор отговори, че е умерен оптимист и че не е песимист.“Трябва да бъдем реалисти, никой не може да очаква, че бихме стигнали до такива оценки в докладите, които да ни дадат основание да мислим, че едва ли не е възможно механизмът за сътрудничество и проверка да престане да съществува“,коментира Цацаров.

Той добави, че очаква ефективните дейности, осъществени от Висшия съдебен съвет (ВСС) и от прокуратурата, да бъдат отчетени. Цацаров съобщи, че на днешната среща, поискана от българската страна, са били представени конкретни документи и срокове за това какво е направено и какво се очаква да бъде извършено по препоръките в докладите досега.

Сред постиженията той открои осъществения функционален анализ по препоръките на комисията на структурата, функциите и организацията на прокуратурата. На тази основа е изработен план за действие в държавното обвинение за следващите 18 месеца, одобрен от ВСС, уточни главният прокурор.

По повод препоръката на ЕК за случайно разпределение на делата главният прокурор заяви, че това може да се постигне с централизирана система в самия ВСС, а всичко друго е игра на думи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *