Чака се слаба реколта от череши

Причини за лошата реколтаса зимните студове и продължителните валежи през пролетта.
„През януари и февруари имаше дори и минус 28 градуса, когато измръзваха плодните пъпки. След това през пролетта имаше слани, имаше минусови температури. На 2 април имаше минус 2 градуса точно по време на цъфтежа на черешите в Пловдив. Това на много места елиминира реколтата на 100%”, обясни д-р Живондов.
В същото време в Родопската яка в основни черешопроизводителни райони като Куклен, Брестник, Долни Водин, Марково, Първенец, Брестовица, Перущица, реколтата е много добра и голяма. Тя обаче е била сполетяна от друга беда триседмични постоянни валежи. По този повод експертът обясни: „В продължение на повече от 20 дни вече всеки ден вали. Това доведе до напукване на черешите. Дори неузрелите. По-късните сортове и те се напукаха. След напукването следва гниене на плодовете, при което реколтата отново е под въпрос. Бяха набрани само от най-ранните сортове – „Бигаро бюрла” – като основен такъв някакви количества череши, които се изкупуваха на различни цени“.
Надеждите на производителите са цената на късните череши да достигне 3 лева за килограм. В Кюстендилско 50 на сто от ранните добиви са брак, информира bTV.
Село Горна Козица е пълно с черешови насаждения. Първите плодове предсказват лоша реколта. Почти всички череши са силно напукани и загнили. Ако дъждовете продължат, производителите прогнозират изключително слаба реколта каквато не помнят от години. „Имахме люта зима, имаше падане на температурите в известен период точно в цъфтеж и това е една от причините за по-малка реколта”, обясни производителят на череши Валери Чавдаров.
Освен слаба реколта местните очакват и слаба печалба. Някои изчислиха, че ще останат с 10 ст. на килограм, след като платят на берачите и приспаднат други разходи.
Хората са чули, че на пазарите в големите градове черешите внос от Венецуела например се продават по 50 лева за килограм. Твърдят обаче, че вносните плодове отстъпват по вкус на родните, дори и да отговарят на нововъведения стандарт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *