Частна фирма подарила на НСО луксозен Lexus

Частна фирма „Евролийз“ е преотстъпила безвъзмездно луксозен автомобил Lexus на Националната служба за охрана. Такава информация изнесе независимият депутат и лидер на „Нормална държава“ Георги Кадиев.

Политикът е публикувал снимка на договора във Фейсбук: „Днес получихме копие от договор 6641 от 01.12.2009 между частното дружество Евролийз ЕООД и НСО, съгласно който частникът предоставя на НСО за безвъзмездно ползване лек автомобил Лексус LS460L. Да кажа, че стойността на автомобила е около 280 000 лева“, написа Кадиев.

В договора не присъства информация за финансова част по сделката, както и за колко време е заемът на автомобила. Силно впечатление прави чл. 2 от договора, който гласи: „Заемателят (НСО) се задължава да ползва вещта (колата) за осигуряване на охрана и специализиран транспорт на посоченото от заемодателя (Евролийз) лице.“
От тези думи става ясно, че с отпускането на този заем „Евролийз“ си осигурява охрана от държавата.

Ето какво пише още Кадиев: Това с джиповете на горските очевидно е практика за НСО, и то и към държавни, и към частни органи.

Утре ще сезираме Гл. прокуратура за проверка на този договор.

Междувременно, имам следните въпроси към НСО, макар по закон те да не са подотчетни на парламента:

1. Защо НСО приема такива подаръци от частни фирми? Безплатен обяд няма, нали?

2. Кой се е возил на този лексус с рег. номер СА7725МА?

3. Има ли и други подобни „дарения“, какви, от кого, с каква цел?

В момента, в който е подписан договорът, службата няма собствен закон, а работи по правилник. Той предвижда освен държавници, НСО да охранява и лица от графа „други“, което значително увеличава кръга на охраняемите лица. Тази практика залегна и в новия закон за НСО, където първоначално имаше текст, позволяващ охраната на лица, свързани с финансовата, икономическата и националната сигурност. Това на практика позволяваше да бъдат охранявани и лица извън държавните институции. След медиен шум текстът беше върнат във формата, в която битуваше в правилника на НСО.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *