Частните кредитори ще опростят 100 млрд. евро от задълженията на Гърция

То включва още рекапитализиране на банките, заплашени в случай на гръцки фалит, и удвояване на Фонда за финансова стабилност без увеличаване на държавните гаранции.
Според Жозе Барозу, цялостния пакет е доказателство, че Европа ще направи всичко, което е нужно, за да запази финансовата стабилност. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой посочи като първа стъпка към такава стабилност намирането на устойчиво решение за Гърция. Банките-кредитори ще опростят половината от дълга й, за да може той да спадне до 120 % от БВП на страната през 2020 г. Отделно от това ще има нова спасителна програма за гърция, на стойност 100 млрд. евро. Очаква се тя да стане факт до края на 2011 г. Лидерите на страните от еврозоната се договориха Европейският спасителен фонд ще нарастне до 1 трилион евро, а от юни 2012 г. големите европейски банки ще трябва да поддържат минимум 9% собствен капитал срещу пазарни рискове. Очаква се детайлите да бъдат уточнени в следващите дни.
Съгласието на частния сектор да „отпише“ 50% от задълженията на Гърция означава, че Атина ще може да обслужва останалите си задължения, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу малко след като сделката бе огласена.
Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че краят на дълговата криза е по-близо:
Постигнатите решения представляват голям напредък за поставяне на преграда срещу разрастването на кризата към другите страни в еврозоната.
Начините за засилване на Европейския фонд за финансова стабилност – чрез привличане на инвеститори от Китай и Близкия изток или чрез частични гаранции от европейските правителства – ще бъдат уточнени от финансовите министри през идните седмици, каза германският канцлер Ангела Меркел:
Важното е чрез тези две опции да постигнем максимално, 4 или 5-кратно засилване на стабилизационния механизъм. Конкретният ефект от това е трудно предвидим, но ние вярваме, че с повече гъвкавост ще успеем да защитим еврото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *