Частният сектор в Германия отчете ръст през август

Нарастването на производството и новите поръчки върна частния сектор на Германия отново към растеж през август, след като той се свиваше в продължение на 11 месеца. Новината допълни добрите данни за нарастването на немската икономикас 0,3% през второто тримесечие.
Предварителните данни на изследователския институт Markit разкриха, че съставният индекс на бизнес активността, който следи икономическата активност в производствения сектор и в сектора на услугите, се е повишил до 54,2 пункта през август спрямо 49 пункта през юли.
По този начин показателят премина ключовото ниво от 50 пункта, което разделя нарастването от свиването на икономическата активност. Повишението от 5,2 пункта в рамките на август е най-силното, откакто Markit започва да изчислява индекса през 1998 г.
Това е и най-високата стойност на показателя от май 2008 г. Освен това самостоятелният индекс на бизнес активността в сектора на услугите се повишава до 54,1 пункта през август спрямо 48,1 пункта през юли, което е най-високата му стойност от април 2008 г.
Единствено индексът на бизнес активността в производствения сектор остава в песимистичната зона под 50 пункта. Той се повишава до 49 пункта през август спрямо 45,7 пункта за юли. Неговият компонент, който следи новите поръчки, нараства до 53,4 пункта.
Във Франция индексът на бизнес активността в производствения сектор се повишава до 50,2 пункта през август спрямо 48,1 пункта за юли, а този в сектора на услугите достига 48,9 пункта през август спрямо 45,5 пункта за юли, предаде Ройтерс.
Стойността на съответстващите индекси за 16-те страни от еврозоната се повишава до 47,9 пункта за производствения сектор и 49,5 пункта за сектора на услугите. Данните за август като цяло се оказаха много по-добри от пазарните очаквания.
Еврото напредна спрямо щатския долар след позитивните данни за икономическата активност в еврозоната и двете й най-големи икономики. Към 11:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4292 долара спрямо курс от 1,4223 преди новината.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *