Част от здравните вноски – в НОИ?

Финансовият министър Симеон Дянков нарече „разумна“ идеята резервът на здравната каса да бъде пренасочен към Националния осигурителен институт (НОИ). „Това е реален начин да се подпомогне индиректно цялата социална система, а парите да се използват по направление, защото пенсионерите ползват най-често здравни услуги“, аргументира се той в интервю пред Нова телевизия, цитиран от „Дневник“.

Той обаче уточни, че за да бъде реализирана тази идея, парламентът трябва да промени закона за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тъкмо в последната му редакция от 2008 г. е разписано, че 2% от здравните вноски се събират като резерв в БНБ за частни здравни фондове. „На последната тристранка излезе темата, че вноските трябва да отиват към НОИ, където има огромен дефицит. И понеже частните здравни фондове така и не работят поне да отиват в НОИ и да ги използват пенсионерите. Ако това стане, реално тези пари излизат от резерва и могат да се използват“,коментира той.
„Но дори и промяната да се случи, тези суми пак няма да отидат в здравното министерство, а при госпожа Митрева (управителят на НОИ Христина Митрева – б.р.)“, уточни финансовият министър по повод настояването на лекарската гилдия резервът да бъде отблокиран за нуждите на болниците.

Преди седмица Христина Митрева подкрепи идеята, разпространена от синдикатите, 2% от здравноосигурителната вноска да преминат към фонд „Пенсии“. Това означава здравните вноски да се намалят, а пенсионните да нараснат. По-добре средствата да влязат във фонда, отколкото в резерва на Здравната каса, който не се разходва ефективно, аргументира се тя.

В момента резервът на здравната каса в БНБ е 1.25 млрд. лв., а до края на годината трябва да достигне 1.4 млрд. лв., уточни вицепремиерът, който за пореден път отрече обвиненията, че използва натрупаните пари от здравни вноски за запълване на бюджетния дефицит. Това не е вярно и никога не се е случвало.
„Никой финансов министър досега не си е позволявал, а и не може да го прави дори и да иска“, категоричен бе Дянков.
Не е ясно дали промяната ще засегне резерва, натрупан досега.

Той коментира и обвиненията срещу себе си, че и виновен за кризата в здравеопазването.
„Нормално е в криза финансовите министри винаги да са мишена. Ако дадем пари – сме подложени на натиск, ако не – сме стиснати. Нормално е всички да искат повече, а аз съм единственият даващ“.
Дянков коментира исканията на лекари управлението на бюджета в здравеопазването да бъде прехвърлено като отговорност на другия вицепремиер Цветан Цветанов, така: „Финансовите решения винаги се взимат от финансовите министри, не от вицепремиера. Здравето на всички ни е нужно. Нито моето здраве си давам, нито на Цветанов, който има толкова много работа, не са му нужни повече задачи“.

Министърът уточни, че не смяната на здравния министър Анна-Мария Борисова е довела до отпускането на допълнителните 65 млн. лв. за здравния сектор. „Предишния ден президентът на „Евростат“ потвърди нашите данни и каза, че България излиза на положителен растеж, което означава, че до края на годината очакваме по-големи приходи. Оттам дойдоха допълнителните пари за здравеопазване“, обясни финансовият министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *