Част от помощта за Гърция може да отива директно в кредиторите

Това ще даде възможност на Европейския съюз и Международния валутен фонд да задържат или отказват помощта за Атина, без да рискуват страната да изпадне във фалит, който би предизвикал паника на финансовите пазари. Според висши европейски служители, пожелали анонимност, новата схема вероятно ще бъде приложена за всяка бъдеща помощ за Атина.
Създаването на такъв блокиран фонд ще гарантира, че задълженията към облигационерите ще бъдат изплащани, без средствата да минават през Гърция. Така останалата част от помощите може да бъде блокирана безпроблемно, ако гръцкото правителство не изпълнява строгите изисквания за реформи. Високопоставен френски представител коментира, че планът, който има подкрепата на Европейската комисия, както и на няколко страни в еврозоната, е начин за „премахване на дамоклевия меч на фалита“, като същевременно се поддържа натиска върху Атина да се реформира.По-голям контрол
Френско-германската идея за приоритизиране на плащанията по дълга е включена в спорното германското предложение, разпространено миналия месец, в което също така се призоваваше за „бюджетен комисар“ с право на намеса в гръцките финанси. Според източниците на Financial times създаването на отделна сметка за кредиторите ще даде на „тройката“ по-голям контрол над това как Атина използва финансовата помощ, без да се нарушава бюджетния й суверенитет. „Тази идея е по-приемлива, отколкото назначаването на специален комисар“, коментира френския представител.
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер коментира, че идеята да се създаде блокирана сметка, предназначена за изплащането на гръцкия дълг, не е странна. Той обаче изтъква, че трябва да се уредят техническите подробности по това предложение.
Липсата на резултати от структурните реформи в Гърция, както и проточилите се преговори на правителството както с частните кредитори, така и с другите политически сили в страната започнаха да изчерпват търпението на европейските политици. В понеделник френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел недвусмислено заявиха, че времето на Гърция изтича.
Във вторник европейският комисар по новите технологии Нели Крус дори коментира, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната няма да бъде трагедия за Европейския съюз. „Непрекъснато се повтаря, че ако някоя страна бъде оставена да напусне или ако се поиска от нея да напусне, цялата структура ще се срине. Но това не е вярно“, заявява Крус, цитирана от БТА. Според Крус гръцките власти не проявяват достатъчно воля да приложат необходимите реформи. „Започва да прилича на гръцка мантра – не можем, не искаме. Необходими са доказателства за добра воля“, заявява тя.Атина пласира краткосрочни облигацииМеждувременно във вторник Гърция успя да пласира шестмесечни облигации за 812.5 млн. евро при по-ниска лихва. На днешния търг доходността спадна леко до 4.86% в сравнение с 4.90% при предишния търг на такива облигации преди месец.
Гърция не може да пласира средносрочни и дългосрочни облигации от началото на дълговата криза през 2010 г., така че издава само краткосрочни облигации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *