Час паркиране за 2 хляба

 
Паркирането в „синя зона“, която до момента струваше 1 лв. за един час, вече се таксува за 2 лв. без ДДС. Максималното позволено време за престой е 2 часа, а не както беше до сега – 4 часа. Зоната е валидна в работни дни от 8 до 19 часа и в събота от 8 до 14 часа, а паркиралият шофьор трябва да прати SMS на номер 1302, за да заплати престоя си.
В „зелена зона“ максималният престой е 4 часа. Всеки един от тях се таксува по 1 лв. без ДДС. Тази зона ще е валидна в работните дни от 8 до 19 часа. Шофьорите ще трябва да изпращат SMS на номер 1303.
Не може за час паркиране да плащаме колкото за 2 хляба, каза днес Силвия Робева от Гражданско движение ДНЕС, предаде БГНЕС.
Нямаме ефективен диалог, преговорите ни със Столична община са формални, допълни думите й Галя Николова от същата организация.
Новите правила за паркиране и особено за синята зона представляват, всъщност, нов местен данък, каза тя.
Наредбата е дискриминационна и не решава въпроса с паркирането, грубо погазва правата на хората в неравностойно положение, посочи Николова.
За 3 месеца събрахме доста убедителни аргументи, че тази наредба е абсурдна и заведохме този иск, отбеляза Анжелика Цокова от ДНЕС. Възмущава ме, че всички наши тези се подменят, т.е. някой се опитва с популистки номера да конфронтира гражданите, да внуши, че защитаваме определени групи хора, е нейното мнение.
ДНЕС не защитава само живеещите в центъра на столицата, защото от наредбата страдат и другите жители на София, работещите, пазаруващите, гостите и др. Промените в наредбата трябва да отчита общият интерес, законодателството в страната, инфраструктурата на града, покупателната способност на гражданите, изреди тя.
ДНЕС не е против зонирането на града, но сме против начина, по който се формират цените на съответната услуга и липсата на общински паркинги на достъпни цени, отбеляза Цокова.
Според нея се наблюдава в момента как в редица частни паркинги в София се вдигат цените.
„С тези правила трафикът в столицата няма да бъде ограничен и намален. Днес се разходих по „Алабин“, там имаше свободни места за паркиране, но трафикът си беше същият, както и преди. Необяснимо е и защо новият ред важи до 19 ч. при положение, че работното време е до 17.30 ч. и няма икономическа обосновка защо паркирането в синята зона трябва да е двойно“, е позицията на доброволния член на ДНЕС адвокат Абрахам Бенлиан.
Според него Столична община е надминала себе си с тази наредба, защото в нея има правни абсурди. Твърде е висока възможността за причиняване на имуществени щети за гражданите и затова ще поискаме от българския съд да спре изпълнението на наредбата на общината, каза той.
Плащаме за вероятност за паркиране и то твърде висока цена за синя зона, потвърди Галя Николова. Настояваме общината да се съобрази с мнението на ВАС от 2009 г. – защо се въвеждат тези винетни стикери, след като съдът е обявил, че те са незаконни, защо се пренебрегва с лека ръка това съдебно решение, пита тя.
Настояваме да се преразгледат и цените- паркирането сега не е 2 лв., а 2.40 с ДДС за синя зона, годишната винетна такса за синя зона е 150 лв. за една кола, поставянето на скоби е повишено с 300%- от 10 лв. на 30 лв. и др., изброи тя.
Ще продължим да защитаваме активно гражданите, които са срещу наредбата и очакваме общината да промени текстовете й – 1 млн. и 200 хил. софиянци са против нея. Ако до 10 септември общината не промени наредбата, ние ще предприемем съответни действия, заканват се от ДНЕС.
Работещите в центъра на София трябва да плащат по минимум 16 лв. за паркинг в продължение на 20 работни дни, са изчислили от сдружението. Това е разход от около 300-400 лв. месечно, при средна работна заплата в града от 783 лв. ( по данни на НСИ за месец юни).
Живеещите в синя и зелена зона пък плащат стотици левове за винетни стикери, а за тези пари нямат гарантирано паркомясто, повториха основните акценти от тезите си обществениците.
Те настояват да се премахнат служебно обособените паркинги пред барове, ресторанти, магазини, банки и др., както и на всички незаконни паркинги. Те призовават общината да изпълни инвестиционните си ангажименти и да построи достатъчно на брой паркинги на достъпни цени.

finansi

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *