ЧЕЗ напуска България, Румъния, Турция и Полша

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша. Това заяви генералният директор на компанията Даниел Бенеш. Целта ни е да се концентрираме върху пазара в Чехия, обясни той, цитиран от Аджерпрес.ЧЕЗ напуска България, Румъния, Турция и Полша.

Резултат с изображение за чез

„В рамките на тази нова стратегия искаме да напуснем България през следващите години. Обмисляме и изтегляне от Румъния, от Турция, смятаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, за да намалим емисиите на въглероден диоксид на групата“, каза още Бенеш, информира в.Труд.

По думите му продажбата на тези активи би донесла на компанията „десетки милиарди крони“. Той напомни, че ЧЕЗ има за цел да увеличи оперативната си печалба до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в периода 2024-2025 г. от 49,5 милиарда крони през 2018 г. Акционерите в ЧЕЗ, в която държавата притежава 70%, ще гласуват за новата стратегия на 26 юни. Тя ще се концентрира върху ядрени и базирани на въглища проекти, както и върху модернизация на дистрибуцията и подобряване на бизнес енергийните услуги в Чехия и съседните страни.ЧЕЗ напуска България, Румъния, Турция и Полша.

В България компанията вече води преговори с българската „Еврохолд“ за продажба на активите си.

ЧЕЗ Груп е на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато компанията придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България – „Електроразпределение Столично” АД, „Електроразпределение София Област” АД и „Електроразпределение Плевен” АД, които впоследствие се сляха в едно дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД. През октомври 2006 г. компанията разшири присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупи 100% от капитала на ТЕЦ Варна” ЕАД. В края на 2017 г. дяловете на ЧЕЗ а.с. в капитала на „ТЕЦ Варна“ ЕАД бяха прехвърлени на „СИГДА“ ООД и считано от 12.01.2018 г. централата вече не е част от активите на ЧЕЗ Груп в България.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД, лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД. Дейността на всички дружества от Групата в страната се управлява и координира от „ЧЕЗ България” ЕАД.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *